“Енергоатом” має повернути загарбані заповідні території

“Енергоатом” має повернути загарбані заповідні територіїТашлицьку гідроакумулюючу електростанцію (ТГАЕС) — частину енергетичного комплексу ДП НАЕК “Енергоатом” — будують на незаконно вилучених землях [1]. Розгляд цієї справи розпочали сьогодні у Господарському суді Миколаївської області, оскільки енергетична компанія ігнорує відповідне рішення феміди 2010 року.

В Міжнародній благодійній організації “Екологія-Право-Людина” вважають, що ТГАЕС споруджують із порушеннями національного законодавства та міжнародних зобов’язань. Але “Енергоатом” не спиняє ані те, що він більше не володіє землями, ані те, що цю територію включили до переліку об’єктів культурної спадщини [2].

В енергетичній компанії планують підняти рівень Олександрівського водосховища до 20,7 м. Реальна причина — необхідність охолоджувати ядерні реактори Южно-Української атомної електростанції [3], — переконані в Національному екологічному центрі України. Якщо цей задум таки втілиться, під водою може опинитися унікальна екосистема та пам’ятка козацької доби — острів Гард, що у природному каньйоні Південного Бугу.

“Енергоатом” має повернути загарбані заповідні території

Рівень Олександрівського водосховища уже підіймали до 14,7 м у 2006. Тоді ж у розпорядженні “Енергоатома” опинилася ділянка площею 27,72 га, яку спеціально для нього вилучили зі складу земель РЛП "Гранітно-Степове Побужжя”. Ще одне затоплення загрожує збереженню видів, занесених до Червоної книги, та розглядатиметься як порушення Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ у Європі, — зазначає Ігор Сіренко, заступник голови НЕЦУ.

[1] До цих земель належить частина національного природного парку “Бузький Гард”, заснованого в 2009 році на території регіонального ландшафтного парку "Гранітно-Степове Побужжя”.
[2] Йдеться про об’єкт "Історичний ландшафт центр Буго-Гардівської паланки війська запорізького" та занесені до Державного реєстру нерухомих пам’ятки України.
[3] Енергоблок №1 Южно-Української атомної електростанції відпрацював свій проектний ресурс 2 грудня 2013 року. Його мали зупинити з технічних причин — відповідно до результатів екпертизи. Це дало б змогу більш ефективно охолоджувати два робочих енергоблоки. Але Державна інспекція ядерного регулювання України продовжила термін експлуатації старого атомного реактора ще на 10 років.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!