Як виконуються укази Президента України про заповідні об’єкти, або кому потрібні території Національного природного парку “Нижньодністровський”?

Останнім часом знову розгорнувся гучний скандал в НПП “Нижньодністровський” (Білгород-Дністровський р-н Одеської області). З метою збереження унікальних ландшафтів та біорізноманіття Нижнього Дністра, рішенням Одеської обласної ради № 496-ХХІ ще від 1.11.1993 р. тут було створено заповідне урочище «Дністровські плавні», а 13.11.2008 р. Президент України підписав Указ №1033 про створення в дельті Дністра НПП «Нижньодністровський» на площі 21311,1 га. Паралельно заповіданню цих територій, з 2005 р. тут, за згоди і сприяння місцевої влади, низки місцевих та центральних природоохоронних органів, тривав процес захоплення та незаконної забудови (під виглядом будівництва човнової станції кількома комерційними організаціями, а саме: «Главстрой», «Главбуд», «Головбуд», «Рибацький рай», «Область координат») особливо цінних земель НПП, земель водного фонду, водно-болотних угідь міжнародного значення у дельтовій частині р. Дністер.

Згідно з Законом України «Про природно-заповідний фонд (ПЗФ) України» (1992, гл. 3, ст. 21) заповідна зона будь-якого національного природного парку (НПП) призначена для охорони та відновлення найбільш цінних природних комплексів. Її режим визначається відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників. На іншій території парку (на території регульованої рекреації та території господарської зони) забороняється будь-яка діяльність, яка призводить або може призвести до погіршення стану навколишнього природного середовища та зниження рекреаційної цінності території.

У той же час, реальність часто є далекою від вимог законодавства про ПЗФ України та водного законодавства. Дуже часто в Україні спостерігаються прецеденти, коли зусиллями одних найвищих гілок державної влади декларується, законодавчо стверджується створення нових в Україні нових заповідних територій (рангу НПП), а потім ці зусилля нівелюються іншими органами державної влади обласного, районного рівнів тощо. Натомість, ними здійснюється активна протидія як процесам створення, постання, так і належного функціонування об’єктів ПЗФ у майбутньому, усіляко та з порушенням законності забезпечуються інтереси певних комерційних структур.

“З цього приводу громадські природоохоронні організації України зверталися ще до екс-Міністра ОНПС П. Ігнатенка (у 2006 р). Також, 17.11.2009 р. до Президента України та Мінприроди представниками 63-х громадських організацій України, Російської Федерації та Республіки Молдова було направлено колективне звернення, яке теж залишилось без належного реагування” – говорить Віктор Мельничук, виконавчий директор Національного екологічного центру України.

Після того як 11.01.2010 р. до Президента звернулися також і наукові співробітники НПП, проти них з боку дирекції НПП розпочалися репресії – на сьогодні 5 осіб було звільнено з роботи, а ще 2-м оголошено догану. “Фактично, причиною звільнення стало сумлінне виконання співробітниками НПП своїх безпосередніх службових обов’язків” – говорить Галина Проців, координатор Дністровської басейнової робочої групи Української річкової мережі НУО

“На своєму черговому засіданні 18.02.2010 р. Громадська рада всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України визнала безпрецедентним ігнорування проблеми усіма органами державної влади” – зазначає Антоніна Єришева, голова Громадської ради при Мінприроди України. Було вирішено вимагати від органів державної влади України негайного відновлення законності щодо забудови територій НПП, надіслати Президентові України вимогу про створення, за обов’язкової участі громадськості, спеціальної комісії Адміністрації Президента України для розгляду ситуації у зазначеному НПП, а в подальшому - для постійного і прозорого моніторингу всіх територій ПЗФ України, де порушуються чинне природоохоронне законодавство України, міжнародні зобов’язання та положення указів Президента України.

Контакти:

Громадська рада всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України

Єришева Антоніна Іванівна,
голова Громадської ради при Мінприроди України
тел.: 050 3102369

Мельничук Віктор Павлович,
виконавчий директор Національного екологічного центру України
тел.: 097 4904069

Проців Галина Петрівна,
координатор Дністровської басейнової робочої групи Української річкової мережі НУО
тел.: 097 5332029

Джерело: Національний екологічний центр України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!