Екологи радять евакуювати людей із зони пожежі під Васильковом

Фото: Reuters/Valentyn Ogirenko

Фото: Reuters/Valentyn Ogirenko

Другу добу триває масштабна пожежа на нафтобазі біля с. Крячки, що на Васильківщині під Києвом. Окрім безпосередньої загрози для працівників підприємства, пожежників та медиків, що перебувають на місці подій, екологи бачать загрозу і для багатьох жителів Васильківщини, що мешкають навколо місця катастрофи. Наразі відомо, що горить 9 резервуарів. У кожному із таких зберігається до 900 куб. м нафтопродуктів.

- В ніч з 8 на 9 червня дещо змінились метеоролічні умови і якщо вчора дим піднімався високим стовбом в небо, то сьогодні він опустився і почав стелитись ближче до землі в південно-західному напрямку. - коментує еколог ЕПЛ Катерина Норенко. – Дим від згоряння навтопродуктів не сильно відрізняється від вихлопів автомобіля без фільтру, єдине що в даному випадку обсяг диму більший майже в мільйон разів, та низькі температури згоряння роблять його більш токсичним. У результаті спалювання утворюються дуже токсичні речовини, такі як чадний газ, бензапірен, формальдегід та інші альдегіди, оксиди вуглею та інша токсична органіка, частина якої є канцерогенами.

Екологи ЕПЛ радять невідкладно евакуюватись жителям всіх сіл, до яких дійшла хмара диму, а всім, хто не може виїхати, - завісити кватирки мокрими ганчірками, що допоможе нейтралізувати дим, та попередити його потрапляння до дихальних шляхів.

Контакти:
Катерина Норенко, еколог ЕПЛ
Email: [email protected]; [email protected]
Tел.: (032) 225 – 76 – 82

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!