2 лютого – день водно-болотних угідь

 Цього дня у 1971 році в місті Рамсар (Іран) була підписана Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). Це перший глобальний міжнародний договір, присвячений одному типу екосистем. Учасниками Конвенції сьогодні є 158 держав світу, серед них і Україна.

33 водно-болотних угіддя України загальною площею 744,651 тисяч га входять до переліку територій, що охороняються згідно Рамсарської конвенції. Серед них чимало таких, навколо яких вже не перший рік тривають суперечки та конфлікти. Скажімо, про порушення вимог Рамсарської конвенції (серед інших міжнародних угод) йдеться у справі про будівництво каналу Дунай – Чорне море через Дунайський біосферний заповідник, про будівництво Ташлицької та Дністровської гідроакумулюючих станцій. Перелік випадків порушення вимог конвенції може бути досить довгим. І хоча саме завдяки цій конвенції є можливість вирішити транскордонні проблеми (на чому наголошують організатори цьогорічних акцій), все ж таки у нашій країні поки що її виконання натикається на проблеми, пов’язані з внутрішніми суперечками, зокрема щодо власності на землю.

Цьогорічне гасло святкування – “ Вгору й вниз за течією. Водно-болотні угіддя, які нас об’єднують”.
Станом водно-болотних угідь у глобальному масштабі вже кілька десятків років опікується міжнародна організація "Wetlands International» (www.wetlands.org), яка в Україні має представництво – Чорноморський офіс. (Координатор програми – Василь Костюшин, kv {at} wetl.kiev.ua, +38 044 246 58 62, Київ, вул.Комінтерна, 1).

Офіційний сайт Рамсарської конвенції - www.ramsar.org

Довідка:
Водно-болотяні угіддя - райони боліт, фенів, торф'яних угідь або водоймищ - природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких при відливі не перевищує шести метрів, а під водоплавними птахами розуміються птахи, екологічно пов'язані з водно-болотяними угіддями (стаття 1 Конвенції).

За матеріалами www.eco-ua.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!