Як херсонські можновладці Рамсарську угоду “відмінили”

Шановні державні діячі та керівники правоохоронних органів!

Ми звертаємось до вас, бо у 2008 р. розкрадання землі у Херсонській області набуло таких масштабів, що загрожує нормальному існуванню мешканців нашого краю. А водночас знищується сама можливість створення гідного майбутнього для наших дітей. Особливе занепокоєння викликає те, що при цьому відбувається відчуження та незаконна приватизація особливо цінних природних територій. На цих територіях заплановане створення об'єктів природно-заповідного фонду і вони знаходяться під захистом міжнародних угод. А водночас вони є землями сільських громад, та є землями традиційного природокористування. Тому ми вважаємо, що ТАКІ ДІЇ Є ЗАГРОЗОЮ НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ ТА НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ ТА ПІДРИВАЮТЬ ЇЇ МІЖНАРОДНИЙ АВТОРИТЕТ.

Отож, "дерібан" землі у нашому краї став формою своєрідного бізнесу, на якому спеціалізуються декілька комерційних структур. Однією з таких структур є Товариство з обмеженою відповідальністю "Дельта-Люкс", яким зараз здійснюються вкрай агресивні та незаконні заходи щодо та мешканців Голопристанського та Білозерського районів. Це не є випадковим, бо історія розвитку цієї структури з самого початку супроводжувалась великою кількістю порушень закону.

Так, ще у 2005 р. за договором оренди від 8 квітня між ТОВ "Дельта-Люкс" та Голопристанською районною державною адміністрацією даному товариству було надано у оренду земельну ділянку на території Старозбур'ївської сільської Ради загальною площею 3515,6 га "для ведення лісового господарства". Обставини укладання цього договору були такими, що вже тоді виникла велика кількість питань щодо законності цих дій. А саме:

1). Як сталося, що договір оренди був укладений таким чином, що мешканці села Стара Збур'ївка нічого про цей договір не знали і довідались про нього тільки з публікацій у пресі?

2) Як сталося, що у оренду були узяті землі, які вже більш 30 років входили до складу лісового фонду?

3) Чому було передбачено орендну плату у розмірі 1 гривна за 1 гектар на рік - та і як це взагалі можливо?! (Заради істини повідомляємо: на даний час плата вже складає 3 гривні за гектар. І це - за воістину "золоті" землі дельти! Це має вигляд справжнього знущання.)

Тут необхідно згадати про те, що з приводу укладання цього "історичного" договору 11 березня 2005 р. у газеті "Наша Україна" (N 10) була опублікована велика стаття ("Плавни: ничейная земля?").

Красномовний факт: ця дуже гостра та "образлива" для "Дельта-Люкс" стаття не мала жодних наслідків у формі судових позовів або будь-якої іншої подібної реакції, що є звичайним результатом подібних публікацій. Поясненням може бути тільки те, що наведені факти повністю відповідали дійсності та заперечити їх було неможливо. Так воно і було: бо усі твердження підтверджувалися документами.

І мабуть, найголовнішим є те, що ведення ПРИБУТКОВОГО лісового господарства на цих зволожених землях є абсолютно неможливим. І тому вже тоді виникло питання: ЯКОЮ СПРАВЖНЬОЮ МЕТОЮ БУЛО ОТРИМАННЯ ДАНИХ ТЕРИТОРІЙ У ОРЕНДУ?

Подальші події дозволили-таки дійти до певних висновків. Так, у 2007 р. рішенням N 415 від 04.10.2007 р. сесії Херсонської обласної Ради товариству "Дельта-Люкс" у користування були надані мисливські угіддя загальною площею 4759 га, у які, у т.ч., входять 3515,6 га, раніше отриманих у оренду. Ці території складаються з земель Білозерського лісництва Херсонського державного лісомисливського господарства (квартали 52-61, 63-64, 68-71, 80) площею 4545 га та ще й з острова Ковтуновський площею 214 га.

Таким чином, ТОВ "Дельта-Люкс" перейшло межу Голопристанського району ("перепливши" головне русло дельти Бакай) і почало "освоєння" Білозерського району. А строк користування усіх цих угідь - 49 років!

Ми вважаємо, що обидва рішення ( про надання у оренду земель Старозбур'ївської сільської Ради та виділенні у користування мисливських угідь Білозерського лісництва) були незаконними. І це не емоціональна оцінка: бо при цьому було порушено декілька законів України. Та ще й, до усього, ратифіковану Україною міжнародну угоду!

По-перше, і можновладці і бізнесмени "забули" про Закон України "Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки". Згідно з цим законом та з цією програмою (статтею 5 та додатком 7) передбачено створення національнго парку "Нижньодніпровський" загальною площею 50 тис. га. То чому ніхто з тих, хто приймав рішення про виділення земель, не пригадав про цю програму? І що це - недбалість чи щось інше?...

По-друге, грубо і безцеремонно було проігноровано Закон України "Про Червону книгу України". Статтею 11 цього Закону передбачено виконання "спеціальних заходів по забезпеченню охорони та відтворення об'єктів Червоної книги України". Але ж положення цього Закону ніяк не позначились на наданні угідь даному ТОВ у оренду та користування: бо не було розроблено жодного документу про порядок охорони тварин та рослин "Червоної Книги". Яких, до речі, у дельті Дніпра зустрічається не менш як 50 видів!

Незважаючи на це, про Червону книгу ніхто і не згадав: ні "Дельта-Люкс", ні Голопристанська державна адміністрація, ні обласна рада.

По-третє, Україною була підписана та ратифікована Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів. Так, це і є знаменита Рамсарська конвенція! Яку Україна підписала та ратифікувала та у списки якої внесла дельту Дніпра. А за статтею 3 цієї конвенції передбачено таке: якщо екологічний характер території, внесеної до списків конвенції "змінився, змінюється або може змінитися", то країна мусить сповістити про це керівний орган Конвенції. Яким зараз ( згідно статті 8 ) є Міжнародний союз із захисту природи та природних ресурсів. Отож, державним установам країни тепер потрібно доповідати міжнародній спільноті про те, як ми "охороняємо" угіддя міжнародного значення.

А у другій половині 2008 р. ТОВ "Дельта-Люкс" розпочало вкрай агресивні, демонстративні дії проти мешканців Херсонської області.

Так, до Херсонської обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок (УТМР) було направлено листи, у яких у ультимативній формі пропонується ліквідувати (!) або продати ТОВ "Дельта-Люкс" розташовані у дельті Дніпра бази УТМР "Краснюковоє" та "Прорєжка". І тут не можна згадати про те, що і цією вимогою, і іншими діями "Дельта-Люкс" і ті, хто їм сприяє порушили велику кількість вимог Закону України "Про мисливське господарство та полювання". А саме: щодо порядку отримання угідь у користування, (статті 22 та 23), щодо відшкодування витрат користувачу мисливських угідь, якщо припинення права користування мисливськими угіддями сталося не з його вини (стаття 31) та ін. Але найголовнішим є те, що у 50-ті роки ці бази "усім миром" та власними руками будували наші батьки і діди. То яке до них відношення має "Дельта-Люкс"?!

А на тих угіддях, які дане ТОВ узяло в оренду або отримало у якості мисливських угідь, його працівники розміщують аншлаги із надписами певного змісту. З яких випливає те, що полювання тепер буде здійснюватися тільки під контролем "Дельта-Люкс". І це при тому, що дане ТОВ не зробило ніякого справжнього внеску у справу охорони та відновлення фауни. (До речі, ніякого лісового господарства там також не ведеться).

І, взагалі, є закономірним питання: та чи мають ці ділки хоч якесь право на землі, що споконвік належали всьому українському народу?!

Таким чином, діяльність цієї організації набула характеру зневаги до закону та норм суспільної моралі. Фактично, т.з. ОРЕНДА ТА ОТРИМАННЯ МИСЛИВСЬКИХ УГІДЬ У КОРИСТУВАННЯ Є РЕЙДЕРСЬКОЮ АТАКОЮ НА ОСОБЛИВО ЦІННІ ВОДНО-БОЛОТНІ УГІДДЯ МІЖНАРОДНОГО ЗНАЧЕННЯ. Ці угіддя мають увійти до природно-заповідного фонду України та належать народу України.

Тому ми просимо:

1. Вжити заходів по припиненню незаконних дій ТОВ "Дельта-Люкс" та провести розслідування діяльності цієї організації;

2. Взяти до уваги необхідність повідомлення Міжнародного союзу із захисту природи та природних ресурсів щодо змін у характері землекористування дельти Дніпра як території, яка входить до переліку угідь даної Конвенції.

Це прохання не є безпідставним: воно ґрунтується на відповідних Законах України і ратифікованій міжнародній угоді. А саме: на Законі України "Про прокуратуру" (статті 1-6, 8-9, 10-12, 14-15, 19-23), Законі України про Службу Безпеки (статті 2 та 24), Законі України "Про охорону навколишнього природного середовища" (стаття 71) і Рамсарській Конвенції (статті 3 та 8).

Відповідні заяви вже були надіслані звичайною поштою, їх зміст відповідає змісту даного листа.

Зі свого боку, ми готові надати підтверджуючи документи, наукові консультації та іншу необхідну допомогу.

З повагою,

  • Голова Херсонської обласної організації Українського товариства охорони природи В'ячеслав Бичков
  • Голова Херсонської міської ради Українського товариства мисливців та рибалок Анатолій Федоренко
  • Зоолог, співавтор та ініціатор підготування першого наукового обґрунтування створення
    Національного природного парку "Нижньодніпровський" Євген Роман
  • Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, Почесний Президент Українського товариства охорони птахів Тетяна Ардамацька
  • Член координаційної ради з питань реалізації "Загальнодержавної програми формування
    національної екологічної мережі України" в Херсонській області Михайло Підгайний
  • Журналіст, член організаційного комітету по створенню національних природних парків
    "Нижньодніпровський" та "Олешківські піски" у Херсонській області Микола Циганов

ПОСЛЕСЛОВИЕ (И ПОЯСНЕНИЕ).

1. В нашем обращении упоминается статья "Ничейная земля", - с ней (с незначительными
исправлениями) вы можете ознакомиться по адресу:
http://www.greenkit.net/Members/Pe4eneg/Maruniak/nawa_Ukr2.txt. После публикации в газете "Наша Украина" эта статья была так же помещена (перепечатана) в газетах "Голопристанский вестник" (от 21 марта 2005 г.) и "Правда Украины" (в одном из выпусков за апрель 2005 г.).

2. В 2005 г. в результате выборов председателем сельского совета с. Старая Збурьевка стал один из авторов той статьи Виктор Маруняк. Надо сказать, что вел он себя странно: вместо того, что бы "решать вопросы с нужными людьми" и жить припеваючи, он, чудак, день и ночь работал для села и людей. И за землю воевал - что бы ее у крестьян из-под ног не вырывали. 3 апреля Виктора освободили, но власть продолжала тупо у упрямо "гнуть линию". В результате сфальсифицированное дело довели-таки до суда - и уже состоялось 4 судебных заседания (в т.ч. - 1 предварительное). Одна только "неувязка": на каждом заседании - зал и оба коридора битком набиты. И уже ни у кого не осталось сомнения: виновен Виктор или нет. Правда, писать о том, что происходит на суде, вроде бы "не того": этика, законодательство и т.д. Но весьма красноречива такая деталь: явившись на одно заседание (2-е - если считать вместе с предварительным), на 2-х других "пострадавшего" не было и в помине. Для справки: "пострадавший" - это тот, у кого, якобы, злодей-председатель вымогал денег. Ничего далее писать не положено: законодательство-с! Так что вот такая ситуация. А 8 сентября - новое судебное заседание.

3. А про дела 2005 г. здесь упомянуто вот еще по каким причинам: это на тот случай, ежели (как говорится, не дай Бог!) с кем-то из тех, кто сейчас за эти земли и за Виктора Маруняка "воюет", чего неладное приключится. Точнее, именно для того, что бы не приключилось: что бы власть имущие "шалуны" опять не удумали какой гадости "учудить". И для сего торжественно сообщаем: о том, что мы закон чтим, блюдем, с Бен Ладеном не общаемся, ведем трезвую жизнь и суицидальными наклонностями не обладаем. А после того, что случилось с Виктором, впору секретную инструкцию распространять: председателям сельсоветов, экологам и журналистам с инопланетянами (плохими!) в контакт не вступать! Мало ли что - может, и они решили пару участков в прибрежной зоне "отхватить". (От души надеюсь, что если таковые (инопланетяне) существуют, то они разные. И что, как и земляне, жители иных миров, в основном, добры и справедливы.

Да, "уговаривать" нас тоже не надо. Бесполезно.).

И за нашу землю и за людей мы будем бороться до конца. (Для тех, кому интересно – мирными средствами. Таких средств предостаточно: только надо уметь ими пользоваться). А значит, и за свою страну - что б ее на куски не разрывали. И что б жизнь в ней, наконец, стала такой, какой и должна быть: спокойной, обеспеченной, радостной и благополучной. Слава Украине - и пусть живут Днепр и плавни Днепра!

Евгений Роман

КОНТАКТИ:
Херсонська обласна організація УТМР, Голова Федоренко Анатолій Григорович;
73000, Херсон, вул. Полякова, 2; 8 (0572) 22-41-71.
Євген Роман, 8(066)013-38-94.

Підготовлено ЕкГ "Печеніги", членом Міжнародного Соціально-екологічного Союзу.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!