Де можна купити і скільки коштують органічні продукти в Україні?
Макарони з борошна грубого помолу можна купити за 16 грн., а печиво обійдеться в 36 грн. Олію італійського чи грецького виробництва можна придбати за 60 та 90 гривень відповідно...
Після хвилі продуктового різноманіття вибору українці задовольнили своє бажання спробувати екзотичного та смачного. Сьогодні альтернативою делікатесам, виготовленим з додаванням стимуляторів смаку та інших шкідливих консервантів, стає їжа органічного походження.
На прилавках українських супермаркетів продукти з написами "екологічно чистий", "без консервантів", "біо" та "натуральний" зустрічаються доволі часто. Виробники використали вдалий маркетинговий хід, зігравши на екологічних настроях, які стали актуальними і в Україні після аварії на Чорнобильській АЕС.
Однак відповідний напис і вища ціна далеко не завжди означають, що продукт насправді відповідає певним стандартам якості. Причина в тому, що українське законодавство не дає чіткого визначення "екологічно чистим продуктам".
Для порівняння, у Європі, де кількість споживання органічної продукції кожного року зростає на 10-15%, стандарти якості харчової продукції задекларовані у відповідному договорі ще з 1991 року (Council Regulation on organic production of agricultural products). Спеціальні сертифікуючі компанії інспектують технологію виготовлення продукту і лише після цього на його етикетці з'являється напис "екологічно чистий". Такий знак є гарантією якості товару.
Споживач, купуючи продукт з написом "екологічний", хоче бути впевненим у тому, що його не обманюють. Саме тому органічну продукцію маркують відповідними знаками, які підтверджують екологічний пріоритет продукції щодо вимог міжнародного стандарту ISO 14024.
В Україні екологічна сертифікація сільськогосподарської продукції здійснюється відповідно до критеріїв, встановлених такими міжнародними організаціями як Глобальна мережа екологічного маркування (GEN) та в деяких випадках - Міжнародна федерація органічного сільськогосподарського руху (IFOAM).
"Наявність екологічного маркування на товарі свідчить про те, що виробник приділяє особливу увагу екологічності сировини протягом всього життєвого циклу, додатковим характеристикам якості продукту та процесу його виробництва та безпечним способам утилізації товару", - розповідає голова Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна.
Відповідність продукту міжнародним вимогам якості можна визначити, знайшовши на упаковці відповідне маркування - зображення зеленого журавлика та напис "Екологічно чисто та безпечно", який свідчить про відповідність до критеріїв екологічності протягом всього життєвого циклу.
В Європі, США, Канаді, Японії та Австралії системи сертифікації виробників органічної продукції існують давно і мають свої відомі та впізнавані позначення. Так, на упакуванні сертифікованої продукції написано "Organic" або "Bio". В деяких країнах існують загальнонаціональні позначення та написи. Так, в Німеччині це щось на кшталт гайки з написом "Bio", у Франції - знак "AB" з листком, в США - круг "USDA Organic".
Незважаючи на те, що в Україні система екологічної сертифікації почала впроваджуватися лише з 2004 року, перші результати уже є. За словами Світлани Березіної, на сьогодні сертифікацію пройшли 58 видів харчової продукції та напоїв 11-ти вітчизняних виробників.
Слід зазначити, що екологічна сертифікація в усьому світі є добровільною та підкреслює найвищий рівень якості продукту з мінімальним впливом на стан навколишнього середовища протягом всіх стадій життєвого циклу.
Що таке органічний продукт
Органічними або екологічно чистими вважаються продукти, виготовленні з дотриманням відповідних стандартів, які підтверджують екологічність продукту на всіх стадіях його виготовлення - "від насінини до прилавку".
Так, у сільському господарстві рослини вирощують без використання мінеральних та хімічних добрив (гербіцидів, пестицидів та інших). Для боротьби зі шкідниками застосовують фізичні та біологічні методи: ультразвук, шум, світло, пастки, температурні режими.
Більшість сільськогосподарських робіт виконують вручну, щоб не пошкодити рослини. У тваринництві особливу увагу приділяють кормам (без консервантів, стимуляторів росту та збудників апетиту). Для тварин створюють безстресові умови утримання та транспортування.
У виробництві органічних продуктів застосовують технології, які допомагають зберегти максимум поживних речовин. Для цього повністю відмовляються від ароматизаторів, барвників, консервантів та генетично модифікованих організмів.
Заборонено рафінування, мінералізація та інші прийоми, які вбивають поживні властивості продукту.
Окремі вимоги встановлено навіть до утилізації продукту. Так, матеріал, який використовують для упакування екологічно чистого продукту повинен бути з натуральної сировини, яку можна використовувати повторно і яка розкладатиметься, не забруднюючи навколишнього середовища
Купуй органічне
Органічні продукти вже давно знайшли собі покупця і стали популярними в США та Західній Європі. Лідером у споживанні органічної їжі є Німеччина, яка почала впроваджувати політику здорового харчування ще в 80-х роках.
За даними Торгової палати Мілану, італійці витрачають на придбання органічних продуктів в середньому 25 євро на рік на людину. Найбільше витрачають на придбання органічних продуктів швейцарці (105 євро на рік на людину), датчани (51 євро) та шведи (47євро).
Загалом за кордоном за рік споживається органічних продуктів на суму близько 40 мільярдів доларів. Попит на екологічну їжу щороку зростає на 10-12 %.
Звісно, ціна екологічних продуктів на 40-50% перевищує вартість традиційних. Окрім того, у кожному супермаркеті органічні продукти займають не одну полицю.
Натомість в українських крамницях органічні продукти почали з'являтися відносно недавно. Скромна одна чи дві полиці з написами "Органічні продукти" поки що не мають постійних покупців і приваблюють здебільшого цікавих. Тут розмістилися як товари вітчизняного, так й імпортного виробництва, при чому останніх - значно більше. Також органічна продукція дорожча від своїх несертифікованих конкурентів на 5-25 %.
Для порівняння, серед українських можна згадати гречану, ячну, перлову та пшеничну крупу від ТОВ "БІОЛан Україна" (13 -16 грн. за кг.). Широкий спектр сертифікованих у відповідності з вимогами стандартів ЄС, органічних ягідних сиропів українського походження ТМ "ПАН ЕКО" можна придбати за 57-60 грн. за пляшку.
Макарони з муки грубого помолу можна купити за 16 грн., а печиво обійдеться в 36 грн. Олію італійського чи грецького виробництва можна придбати за 60 та 90 гривень відповідно. Плитка екологічно чистого французького шоколаду коштує 35 грн., а справжня італійська кава - всього 95 грн. Чай Mighty Leaf, кожен пакетик якого зшитий вручну з 100%-ї невибіленої бавовни, обійдеться в 75 грн. за упаковку з 15 пакетиків.
Український споживач також зацікавлений в екологічно чистих овочах і фруктах, адже ті, які купуємо сьогодні, здебільшого перенасичені нітратами та іншими хімікатами. Як зазначає голова правління Асоціації "БІОЛан Україна" Василь Пиндус, перспективу хорошого збуту мають також органічне м'ясо та молочні продукти.
За даними опитування, здійсненого на замовлення "Живої природи" і проведеного серед двох сотень киян, більшість (36,5%) погодилася купувати органічну продукцію, не зважають на її вищу ціну. 30% не змогли визначитися, через свою необізнаність в даному питання, а 27% заявили, що самі вирощують таку продукцію на своїх дачних ділянках.
Цікаво, що найбільшу зацікавленість органічною продукцією виявили люди віком 50-60 років та молодь до 25 років. І навпаки, людям 30-40 років було байдуже, які продукти споживати.
Сьогодні в столиці органічні продукти харчування можна купити в більшості великих супермаркетів: "МегаМаркет", "Білла", "Метро", "Вест Лайн", "Чумацький шлях", "Фуршет Гурман", "Шереметьєв", "Край", "Кантрі Лайф". Окрім того нещодавно в Києві відкрився перший органічний магазин "Натур Бутік" (вул. Кіквідзе, 6).
Доставку органічних овочів кияни навіть можуть замовити, не виходячи з дому, - через
Без міндобрив, пестицидів і стресу
Методика екологічно чистого сільського господарства у Європі почала розвиватися в 70-х роках. Українці займалися землеробством з діда-прадіда, однак за останні десятиліття навчилися полегшувати свою працю хімічними препаратами, на жаль, не на користь свого здоров'я.
Сьогодні знову спостерігається тенденція повернення до природних сільськогосподарських прийомів. Дедалі більше господарств відмовляється від використання шкідливих ресурсів з метою покращення навколишнього середовища та збереження здоров'я споживачів.
"Органічні господарства уже існують по всій Україні - це й Південь, і Східна Україна і її Західна частина (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська області, Вінницька, Тернопільська, Житомирська області). Станом на кінець 2007 року кількість органічних господарств становила 92 одиниці, а їх загальна площа 249 872 гектари", - розповідає голова Федерації органічного руху України Євген Милованов.
Усі згадані українські господарства є сертифікованими, тобто виробництво, яке вони ведуть, схвалено міжнародними акредитованими компаніями. Вони вирощують зернові культури (пшениця, ячмінь, жито, овес), олійні культури (соняшник), бобові (горох, соя). Останні два роки займаються також овочами, фруктами та ягодами.
Директор Інституту дослідження біологічного землеробства Швейцарії Урс Нігглі бачить в Україні великий екологічний потенціал.
"В Україні є всі передумови для розвитку органічного сільського господарства. Це прекрасні природні умови, м'який клімат, підходящий стан ґрунтів та великі масиви землі", - розповів Нігглі на прес-конференції під час свого візиту в Україну.
Українські господарства є успішними, однак орієнтованими здебільшого на експорт в країни Євросоюзу (Італію, Німеччину, Голландію, Бельгію, Францію), а також в незначній мірі до Північної Америки (включаючи США і Канаду) та Японії.
"Експорт українських органічних продуктів зумовлений двома факторами. По-перше, це ціна - у Європі вони коштують значно дорожче. По-друге - це легітимність. В Україні й досі не прийнято закону про органічне виробництво", - зазначає Милованов. Як відомо, законопроект "Про органічне виробництво" був прийнятий Верховною Радою у першому читанні ще у травні 2005 року. Однак далі справа не пішла.
Екологічно чисте господарство, окрім всього іншого, є також і кориснішим за традиційне, адже дбає про навколишнє природне середовище. Це стосується стану ґрунтів, води, повітря та біологічного розмаїття.
В ситуації різкого зростання попиту на органічні продукти в США, Канаді та Західній Європі, Україна може скористатися такою ситуацією, працюючи на експорт, вважає Урс Нігглі. Директор швейцарського інституту також додає, що варто не забувати і про внутрішній ринок і звернути особливу увагу на просування органічних продуктів в нашій країні.
Бути чи не бути українським органічним продуктам?
В Україні органічна продукція здобуває популярність с кожним роком, адже вітчизняний споживач стає дедалі обережнішим та серйознішим при виборі продуктів харчування.
У Федерації органічного руху щодо екологічних перспектив України налаштовані оптимістично. Відповідно до Державної цільової
Прогнозувати зростання популярності органічної продукції в Україні можна також і з огляду на швидке зростання попиту на цю продукцію в Європі. Так в Німеччині лише минулого року попит на екологічно чисту моркву зріс на 15%, в той час як площі, зайняті під органічне сільське господарство, збільшилася лише на 2,3%.
Однак в популяризації здорової їжі існують свої проблеми. Окрім вищезгаданого неоднозначного законодавчого статусу, відсутності на усіх продуктах екологічного маркування, однією з таких проблем є недолуге інформаційне забезпечення.
На думку Євгена Милованова, інформацію про екологічно чисту їжу потрібно зробити якомога доступнішою для споживача. Українцям варто вказати на недоліки застосування мінеральних добрив у агрогосподарствах, розповісти правду про генетично-мидифіковані продукти (ГМО) та інші шкідливі хімічні добавки. І звичайно ж вказати на переваги органічної продукції. А їх чимало.
Перш за все, більшість споживачів купує органічні продукти через їх кращий смак в порівнянні з традиційними. Овочі та фрукти, вирощені без антибіотиків та стимуляторів росту, містять менше води, відповідно - більше самої м'якоті. Окрім того, органічна їжа містить більше вітаміну С та необхідних мінералів, таких як кальцій, магній, залізо, хром, а також на 10-15% більше фенольних сполук та антиоксидантів, які протидіють ракові.
Щодо молочної продукції та м'яса, то така органічна продукція містить більше жирних кислот, вітаміну Е та А (бета-каротину). В органічних продуктах дозволено використовувати лише 32 з 290 харчових добавок, схвалених для використання в Європейському Союзі.
А ще органічна продукція є перевіреною та відповідає високим стандартам якості. Усі ферми та агрогосподарства, які дотримуються принципів органічного виробництва, інспектуються мінімум раз на рік.
Якщо ви хочете бути впевненими, що купуєте в магазині здорову та якісну їжу, уважно читайте й аналізуйте склад продуктів, вказаний на етикетці.
Але окрім шкідливих добавок, які можуть входити до складу продукту, пам'ятайте також і про ті, що могли використовуватися у процесі вирощування та виробництва. Так, овочі та фрукти для захисту від шкідників скроплюють спеціальними препаратами - інсектицидами та фунгіцидами. Червоний барвник використовують, щоб надати м'ясу апетитного кольору. А жовтий колір курячого жовтка досягається добавками, якими годують курей. Про це не вказується на жодній етикетці.
Саме тому, якщо хочете бути впевненими, що на вашому столі справді здорова та корисна їжа, купуйте продукти зі спеціальним маркуванням "Сертифікований органічний продукт" і будьте впевнені, що ваша їжа безпечна.
Євгенія Ковалевська,