На Житомирщині створено чотири об’єкти природно-заповідного фонду

Двадцять шостою сесією Житомирської обласної ради підтримано пропозицію Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Житомирській області щодо утворення чотирьох нових об’єктів природно-заповіднного фонду місцевого значення загальною площею 4078,4 га. Серед них:

1. Загально-зоологічний заказник місцевого значення «Бовсунівський» площею 1516 га. (ДП «Лугинський лісгосп АПК»).

Територією заказника протікає невелика річка «Шестин», де збереглися типові для Полісся заплавні луки. Особливу цінність у заказнику мають різновікові змішані (сосново-березово-осикові та вільхово-березові) ліси природного походження, що мають багатий травостій. З рослинного світу тут охоронятимуться популяції видів, занесених до Червоної книги України, а саме: пухирник малий, пухирник проміжний і їжача голівка мала. Тваринний світ представлений видами, занесеними до Червоної книги України,- видрою річковою, норкою європейською, горностаєм, тетеревом і журавлем сірим.

2. Лісовий заказник місцевого значення «Мощаниця» площею 136,8 га (ДП «Лугинське ЛГ»). Територія заказника представляє собою добре збережений лісовий ландшафт середньовікових і пристигаючих сосново-березових, менше – сосново-дубово-вільхових лісів, які розміщуються у вологих гігротопах суборів та судіброви. Тут охоронятимуться популяції видів, занесених до Червоної книги України, а саме: пальчатокорінник м’ясо-червоний та пальчатокорінник Фукса. На території заказника зустрічаються лось, дикий кабан, козуля європейська, борсук.

3. Лісовий заказник місцевого значення «Мельницький» площею 132,3 га (ДП «Лугинське ЛГ»).

Територія заказника представлена різновіковими хвойно-листяними лісами. Серед лісових ценозів найбільші площі займають соснові ліси зеленомошні, чорницево-зеленомошні. Тут охоронятимуться види, занесені до Червоної книги України, а саме: рододендрон жовтий, гніздівка звичайна, пухирник проміжний.

4. Ландшафтний заказник місцевого значення «Полігон» площею 2293,3 га (ДП «»Коростенське ЛМГ).

Територія заказника представлена комплексом соснових, сосново-березових, вільхових лісів із незначними лісоболотними мезотрофними комплексами. Найбільшу цінність у заказнику мають ділянки незначних за площею низинних осоково-сфагнових боліт. У заказнику охоронятимуться рідкісні види рослин та тварин, занесених до Червоної книги України, а саме: журавлина дрібнолиста, коручка морозниковидна, гніздівка звичайна, верба чорна, тетерів, глухар, орябок, малий підорлик. Чисельними є популяція видів козулі, дикого кабана та лося.

Джерело: Прес-служба Мінприроди України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!