Список міжнародних виробників, які використовують ГМО

"Greenpeace" опублікувала список компаній, які використовують в своїй продукції ГМО. Цікаво, що в різних країнах ці компанії поводяться по-різному, залежно від законодавства конкретної країни. Наприклад, в США, де виробництво і продаж продукції з гм-компонентами ніяк не обмежені, ці компанії в своїй продукції ГМО використовують, а ось, наприклад, в Австрії, що є членом Євросоюзу, де діють досить суворі закони по відношенню до ГМО, - ні.

Судячи з безвідповідального відношення українського уряду до питань регулювання обігу ГМО в нашій країні, можна з упевненістю заявити, що в магазинах України ці компанії продають саме ГМО-вмісну продукцію.

Список іноземних компаній, викритих у використанні ГМО:

Kellogg’s (Келлогс) - виробництво готових сніданків, у тому числі кукурудзяних пластівців.

Nestle (Нестле) - виробництво шоколаду, кави, кавових напоїв, дитячого харчування.

Heinz Foods (Хайенц Фудс) - виробництво кетчупів, соусів.

Hershey’s (Хьоршис) - виробництво шоколаду, безалкогольних напоїв.

Coca-Cola (Кока-кола) - виробництво напоїв Кока-кола, Спрайт, Фанта, тонік «Кінлі».

Danon (Данон) - виробництво йогуртів, кефіру, сиру, дитячого харчування.

Similac (Сімілак) - виробництво дитячого харчування.

Cadbury (Кедбері) - виробництво шоколаду, какао.

Mars (Марс) - виробництво шоколаду Марс, Снікерс, Твікс.

PepsiCo (Пепсі-Кола) - напої Пепсі, Мірінда, Севен-Ап.

Список українських виробників, викритих у використанні ГМО:

ТОВ «М'ясокомбінат «Ювілейний». Згідно березневому дослідженню Держспоживстандарту, соєвий білок в двох видах шинки комбінату був генетично модифікований, вміст >5%.

ТОВ «М'ясний альянс». За даними Укрметртестстандарту, декілька видів ковбас, що випускаються цим підприємством, не лише містять ГМО>5%, але і в маркуванні взагалі не вказується наявність соєвого білка.

МПЗ «Колос» «Чернівецькі ковбаси». ГМО виявлено в шинці «Українська» і «Дніпровська», сосисках «Курячі».

Торгівельна марка «Хома» - ковбаса з м'яса птиці вареної 1-го сорту «Особлива», «Докторська нова», «Куряча».

«Алан» (Дніпропетровськ) - ковбаски варені «Гном», ковбаса напівкопчена «Салямі класик».

М'ясокомбінат «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.) - шинка «Сорочинская», «Куряча екстра».

ТМ «Добре» («Агіка», Київ) - пельмені «Левада», пельмені «Три ведмеді», пельмені «Апетитні».

Інформація надана Укрметртестстандартом (Прес-конференція «Маєш знати, що вживати - проблема генетично модифікованих організмів в Україні - реальність сьогодення»), станом на 03.06.2008 р.

Продукти, що містять ГМО

Спектр вживання ГМО в продуктах харчування досить великий. Це можуть бути м'ясні і кондитерські вироби, до складу яких входить соєвий текстурат і соєвий лецитин, також плодоовочева продукція, наприклад консервована кукурудза.

Основний потік генетично модифікованих культур складають ті, які ввозяться з-за кордону: соя, кукурудза, картопля, рапс. Вони потрапляють до нас на стіл або в чистому вигляді, або як добавки в м'ясних, рибних, хлібобулочних і кондитерських виробах, а також в дитячому харчуванні.

Наприклад, якщо до складу продукту входить рослинний білок, то це, швидше за все, соя, і існує велика вірогідність, що генетично модифікована. Аспартам, що міститься в газованих напоях, жуйках, кетчупах і тому подібне, може бути вироблений за допомогою гм-бактерій і є генетично модифікованим.

На жаль, на смак і на запах присутність гм-інгредієнтів визначити неможливо - виявити ГМО в продуктах харчування дозволяють лише сучасні методи лабораторної діагностики.

Найпоширеніші ГМ сільськогосподарські рослини:

Соя, кукурудза, рапс (канола), помідори, картопля, цукровий буряк, полуниця, кабачки, папайя, цикорій, пшениця.

Відповідно існує велика вірогідність зустріти ГМО в продуктах, які виробляють із застосуванням цих рослин.

Чорний список продуктів, в яких використовують ГМО частіше всього:

ГМ соя може входити до складу хліба, печива, дитячого харчування, маргарину, супів, піци, їди швидкого приготування, м'ясних продуктів (наприклад, вареної ковбаси, сосисок, паштетів), муки, цукерок, морозива, чіпсів, шоколаду, соусів, соєвого молока і т.д. ГМ кукурудза (маїс) може бути в таких продуктах як їжа швидкого приготування, супи, соуси, приправи, чіпси, жуйка, суміші для тістечок.

ГМ крохмаль може міститися в набагато більшому спектрі продуктів, у тому числі і в тих, які люблять діти, наприклад, в йогуртах.

70% популярних марок дитячого харчування містять ГМО.

Близько 30% кави на українському ринку - генетично модифікована. Та ж ситуація з чаєм.

Генетично модифіковані харчові добавки і ароматизатори:

Е101 і Е101А (В2, рибофлавін) - додається в каші, безалкогольні напої, дитяче харчування, продукти для схуднення.

Е150 (карамель);

Е153 (карбонат);

Е160а (бета-каротин, провітамін А, ретинол);

Е160b (анатто);

Е160d (лікопін);

Е234 (нізин);

Е235 (натаміцин);

Е270 (молочна кислота);

Е300 (вітамін С - аскорбінова кислота);

з Е301 до Е304 (аскорбати);

з Е306 до Е309 (токоферол / вітамін Е);

Е320 (ВНА);

Е321 (ВНТ);

Е322 (лецитин);

з Е325 до Е327 (лактати);

Е330 (лимонна кислота);

Е415 (ксантин);

Е459 (бета-циклодекстрин);

з Е460 до Е469 (целюлоза);

Е470 і Е570 (солі і жирні кислоти);

ефіри жирних кислот (Е471, Е472a&b, Е473, Е475, Е476, Е479b);

Е481 (стеароїл-2-лактилат натрію);

з Е620 по Е633 (глютамінова кислота і глютомати);

з Е626 по Е629 (гуанілова кислота і гуанілати);

з Е630 по Е633 (інозинова кислота та інозинати);

Е951 (аспартам);

Е953 (ізомальтит);

Е957 (тауматин);

Е965 (малтинол).

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі


Приєднуйтесь!