108 об’єктів хімічної зброї в Україні

З нагоди Дня хімічної безпеки ряд українських природоохоронних організацій звернулися до голів міністерств охорони навколишнього природного середовища й надзвичайних ситуацій з інформаційним запитом.

У ньому, зокрема, говориться:
«Звертаємось до Вас із відкритим інформаційним запитом щодо радянської хімічної зброї, яка протягом багатьох років перебувала на території заводів з виробництва хімічної зброї, військових полігонів, військових складів, військових баз і т.п. І можливо, була там закопана або затоплена у прилеглих озерах, ріках і морях.

Ця зброя може загрожувати безпеці громадян, які живуть навколо цих місць, і навколишньому середовищу України. Особливо це стосується хімічної зброї, що розміщалася в Україні до 1945 року.

На основі інформації, що російський Союз «За хімічну безпеку» передав до Організації із заборони хімічної зброї, повідомляємо Вам місця на території України, де хімічна зброя перебувала у радянські часи, і щодо можливості знаходження якої там (у тому числі під землею або під водою) ми пропонуємо надати нам інформацію.

Усього, за нашою інформацією, таких об'єктів на території України 108.»

Серед таких об’єктів на території Чернігівщини названі наступні:

  • радянський військово-хімічний полігон, що діяв між 1918 та 1940 роками у місті Чернігів;

Радянські артилерійські та авіаційні полігони, що діяли між 1918 та 1940 рокам:

  • Батурин, авіаційний полігон;
  • Чернігів, артилерійський полігон і військова частина;
  • Остер, зенітний артилерійський полігон.

Радянські військові склади, де могли зберігатися хімічні боєприпаси:

  • Чернігів, авіаційні склади;
  • Ічня, авіаційні склади;
  • Ніжин, артилерійські та авіаційні склади.
 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!