Молодіжні екологічні організації закликають журналістів звернути увагу на проблему первоцвітів

Вилучені підсніжникиЩороку наприкінці зими – на початку весни в Україні знищуються (в результаті збору та реалізації) мільйони ранньоквітучих рослин – першоцвітів. Серед них – підсніжники, шафрани, рябчики, білоцвіти, сни, проліски, черемша та ін. Більшість цих видів занесено до Червоної книги України та регіональних червоних списків. Крім того, вони охороняються міжнародними конвенціями, які ратифіковано в Україні.

Особливо активно продаж відбувається під час зимово-весняних свят – 14 лютого та 8 березня. В ці дні продаж квітів є надзвичайно високим.

Як наслідок – навколо Києва ви вже не знайдете жодного підсніжника.

Основною причиною є те, що серед населення домінує думка, що першоцвіти продають бідні бабусі, які щойно назбирали ці квіти в лісі. Насправді ж це не так. У наших містах діє справжня квіткова мафія, яка має своїх виконавців, охоронців, збирачів та перевізників. Нерідко у цьому задіяні посадові особи та органи громадського порядку.

Довести це дуже просто. У Київській області підсніжники та проліски квітують лише в кінці березня – на початку квітня. Однак, продавати їх починають ще з лютого. У попередні роки їх продавали навіть у грудні. У такий час ці рослини квітують лише в Криму, а згодом і в Карпатах. Крім того, під час рейдів, які проводяться для виявлення порушників, нерідко громадські інспектори наражаються на небезпеку від молодчиків. Зазвичай вони з’являються одразу після того, як інспектор покаже своє посвідчення перед бабусьою.

Варто сказати, що продаж об’єктів рослинного та тваринного світу за даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) за прибутковістю посідає третє місце у світі після торгівлі наркотиками та зброєю.

На нашу думку, основним для порятунку цих рослин є розвінчання міфів серед споживачів. Адже всім відомий основний економічний закон – попит породжує пропозицію. Було б доречно провести журналістське розслідування на цю тему. Такого роду передачі вже робилися у сусідніх державах, зокрема, в Росії (за співпраці з ДОП Росії та WWF).

Крім того, таке розслідування спонукатиме владу більш активно зайнятись вирішенням цієї проблеми. На жаль, поки що наша влада потрібної уваги до продажу першоцвітів не приділяє.

Сподіваємось на нашу співпрацю. Дружина охорони природи та інші організації готові взяти участь у підготовці даного проекту та забезпечити потрібним методичним матеріалом.

Контакти:
+380938176599, natashevaster AT gmail.com
З повагою,
заступник командира ДОП
Шевченко Наталя

Фото: mvsinfo.gov.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!