Як “зелено” відсвяткувати Новий рік

Новорічна ялинкаНаближаються такі улюблені українцями свята, як Новий рік і Різдво, а разом з ними - гарний настрій, час, із задоволенням проведений в колі родини й друзів, а також безліч подарунків і сюрпризів. Але, зробивши подарунки близьким, не забудьте обдарити й природу. Виявляється, можна святкувати Новий рік з мінімальними збитками для довкілля.

Ось декілька порад WWF для більш "зелених" свят:

- Купуйте не зрубану ялинку, а ялинку у горщику. Прикрасьте її для свята, а потім виставте на балкон або у двір, поки не настане слушна мить для посадки у відкритий ґрунт. Вона буде коштувати дорожче, але після свят ялинку можна висадити в найближчому парку або сквері (за узгодженням із владою), або на Вашій дачі чи фазенді. Читайте поради, як правильно поводитися з ялинкою в горщику.

- Запитуйте, чи вирощена ялинка, яку Ви купуєте, в українських розсадниках. Часто вони імпортуються з-за кордону і тому є породами хвойних дерев, які не зростають в Україні. Згодом вони навряд чи виживуть у наших умовах. Штучна ялинка не є гарною альтернативою. При виробництві штучних ялинок спалюється викопне паливо, крім того, рано чи пізно ялинка вийде з ладу й Вам доведеться купувати нову.

- Якщо Ви все-таки вирішили купити зрубану ялинку, не підтримуйте браконьєрів. Всі офиційно спиляні дерева позначаються лісниками: на спил дерева ставиться спеціальне клеймо (зазвичай виглядає як чорна або синя печатка у формі зірки або іншої фігури, у центрі якої розташована цифра). Зрубані браконьєрами дерева клейма не мають. Крім того, працівники лісового господарства пиляють дерева, а не рубають. Тому зрубана сокирою ялинка - явно плід браконьєрських рубань.

- Також, як альтернативу для прикрашання житла можна використати не всю ялинку, а ялинові гілки. У цьому випадку Ви одержуєте атрибут Нового року, ялиновий аромат у будинку, а саме дерево залишається живим. Ялинові гілки, зазвичай, є продуктом санітарних рубань.

- Імпровізуйте! Споруджуйте новорічне дерево з підручних предметів, або наряджайте гірляндами кімнатні рослини. Ялинка як обов'язковий атрибут Нового року - штучно придуманий і нав'язаний нам обряд. Насправді, відчуття свята можна одержати й іншими способами, не будучи причиною загибелі живого дерева.

- Найпростіший спосіб поздоровити друзів з Новим роком - відправити листівки в мережі Інтернет, це заощаджує папір і вимагає мінімальних витрат енергії. У крайньому випадку, відправте новорічні листівки з переробленого паперу або такі, які підтримують якусь шляхетну справу. Перше складніше, хоча і не є неможливим. Утилізуйте їх після свят.

- Розрахунки показують, що продукти для різдвяної вечері в Західній Європі подорожують в цілому близько 40 тисяч кілометрів до прибуття до столу. Товари, які продаються в Україні, ймовірно, подорожували менше. У будь-якому разі краще купувати продукти, які виробляються в нашій країні, не впаковані надмірно і є типовими для українського зимового сезону.

- Якщо Ви хочете покататися на лижах або сноуборді у святкові дні, уникайте схилів, вкритих штучним снігом. Його виробництво вимагає багато енергії. Використовувана вода збирається в спеціальні резервуари. Недавні дослідження показують, що це зменшує частоту й інтенсивність опадів у регіоні. Тобто, чим більше в регіоні виробляється штучного снігу, тим рідше там іде дощ. Іноді штучний сніг містить хімічні речовини, які навесні змиваються вниз у долину, у містах же часто забирають воду з гірських районів.

- При покупці електроприладів у подарунок, вибирайте найекономічніший клас А+. Стереосистеми й телевізори можуть не відключатися повністю, а залишатися в "режимі очікування". У цьому режимі вони витрачають 40% від їхнього нормального споживання енергії. У Великобританії тільки телевізори в режимі stand-by витрачають електроенергії на 75 млн євро на рік.

- Уникайте подарунків на батарейках. Вони погано утилізуються, а також забезпечують енергією, набагато меншу, ніж використається при їхньому виготовленні. У крайньому випадку, купите набір акумуляторів, що перезаряджаються.

- Не забудьте утилізувати впакування. В Україні поки ще дуже мало пунктів роздільного збору сміття, але існують пункти прийому макулатури. Зберігайте папір від подарунків, він може бути використаний повторно, як це робили багато років тому наші бабусі.

Поради для ялинок у горщиках

Ялинка в горщику краще, ніж зрубана або штучна. У Вашому будинку на свята буде аромат натуральної деревини, а потім дерево буде висаджено в сквері або на дачі.

Щоб дерева прижилися, необхідно дотримуватися певних процедур. Не рекомендується висаджувати дерева більш, ніж за два тижні до приходу тепла. Восени й узимку ялинки перебувають у стані спокою, але при тривалому перебуванні при кімнатній температурі вони "прокидаються".

Краще поставити дерево вдалині від джерел тепла. Відразу після Нового року воно може бути винесене й висаджене, за умови, що ґрунт не замерз.

Викопайте в ґрунті отвір трохи більших, ніж розмір горщика. Видаліть гілки в нижній частині дерева. Так ялинці буде легше після посадки. Нагорніть ґрунт до першої нижньої гілки, що залишиться. Якщо ґрунт сухий, добре полийте дерево.

Якщо ґрунт замерзає відразу ж після свят, виставте дерево в горщику на балкон або у двір. Почекайте потепління в березні або квітні, а потім посадіть ялинку. Не чекайте, поки стане занадто тепло, оскільки ялинка вийде зі стану спокою і їй буде важче вижити після посадки.

Щасти!

Джерело: www.panda.org/uk

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!