Хто хазяїн Шацького національного парку і чому?

Шацькі озера наразі є основним об’єктом Шацького національного природного парку – одного з найпрестижніших природоохоронних об’єктів України, гордості Волині. Це підтверджується включенням його до Світової мережі біосферних резерватів (рішення Міжнародної координаційної ради ЮНЕСКО «Людина і біосфера від 30.04.2002), а також входження до складу міжнародного трилатерального біосферного резервату «Західне Полісся». Наразі вирішується питання про включення до нього і природно-заповідних територій Білорусі.
Як природоохоронний об’єкт, Шацький НПП адміністративно підпорядкований Державному комітету лісового господарства України і до 2007 року входив безпосередньо до його структури: фінансування парку здійснювалось безпосередньо Комітетом. Це забезпечувало високий рівень дотримання природоохоронного режиму та проведення широкого спектру наукових досліджень; контроль за фінансовою та іншою діяльністю парку здійснювався безпосередньо з Києва.

Проте наказом Держкомлісгоспу №16 від 24.01.2007, Шацький НПП передано в адміністративне підпорядкування Волинському обласному управлінню лісового господарства. Це викликало у депутатів Шацької районної ради стурбованість. В таких умовах контроль зі столиці зникає і рішення про рубки приймаються тут, на місцях. Це розв’язує зловмисникам руки на стільки, на скільки вони самі цього хочуть.

Районна рада і природоохоронна громадськість вважають, що доцільно підняти питання про передачу Шацького НПП в безпосереднє підпорядкування Міністерства охорони навколишнього природного середовища України. Це сприятиме збереженню природних екосистем парку та його природоохоронної діяльності.

Позиція депутатів Шацької районної ради п’ятого скликання щодо передачі Шацького НПП у підпорядкування Мін природи була викладена у зверненні до Президента ще 7 лютого цього року, та питання досі не вирішене. Не принесли позитивних результатів і листи громадськості.
Листом від 16.03.07 №2624-к/28-6/с-112 Перший заступних Міністра охорони навколишнього природного середовища України С.Глазунов повідомив, що Мінприроди не підтримує рішення Держкомлісгоспу і не заперечує щодо передачі НПП у підпорядкування Мін природи. Крім того, наразі розроблена Концепція реформування та розвитку лісового господарства , яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.04.2006 № 208. Листом від 26.04.2007 №4757-к0120/з-6 інший заступник Міністра П.Большаков говорить, що «для підвищення ефективності управління лісовим господарством Концепцією передбачено передачу лісів, що перебувають у державній власності до сфери управління Держкомлісгоспу». Така позиція грубо плює на природно-заповідний статус Шацького НПП і на рішення ЮНЕСКО.
Все зроблено таким чином, щоб полегшити рубки на периферії країни, де крім своїх ніхто не знатиме і не заважатиме.

Сподіваємось, що зміна керівництва Мін природи винесе це питання на поверхню і незабаром воно буде вирішено

Для тих, хто недостатньо добре уявляє Шацьку природу, можна подивитись онлайн-фільми про НПП:

По лісовій і озерній Волині
Частина 1
Частина 2
Частина 3

Зелений бастіон
Частина 1
Частина 2
Частина 3

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!