Жителі Харківщини та Донеччини протестували проти видобутку сланцевого газу

Мешканці Харківської та Донецької областей, на чиїй території розташовано Юзівське родовище сланцевого газу, в неділю, 17 березня, протестували проти його видобутку. Мітинги з радикальними гаслами і закликами відбулися в донецьких містах Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Артемівськ, Маріуполь. На міських площах збиралися від 300 до тисячі осіб. Ще активніше протестували жителі Харківщини, де вже з'явилися перші бурові вишки. У місті Ізюм на центральній площі зібралися 2,5 тисячі осіб.

Оприлюднити текст угоди між урядом України та "Шелл", заборонити розробку родовищ нетрадиційного газу на території Харківської та Донецької областей, заборонити проводити сейсмічні дослідження фірмі "Шелл" та її субпідрядникам - такі вимоги висловлювали протестувальники.

У Костянтинівці учасники мітингу заявляли, що в Донбас разом з "Шелл" прийде апокаліпсис. Найпопулярнішим гаслом був такий: "Ти за сланець, значить, ти зас ... анец". На мітингу виступили представники КПУ та ... "Свободи", між якими раніше в цьому місті траплялися бійки.

В Артемівську було озвучено звернення до керівництва компанії "Шелл" англійською мовою: "Будь ласка, забирайте всі свої гроші і йдіть, поки ще не занадто пізно. Тому що МИ, українці, - власники мінеральних ресурсів. Ні президент, ні олігархи не можуть продати вам наше майбутнє. У нашого уряду і депутатів усіх рівнів є багато власності на Заході. Вони зраджують наші інтереси зараз, і вони будуть першими, хто залишить нас тут, якщо щось піде не так".

Зрадниками Донбасу назвали жителі Артемівська президента України Віктора Януковича, а з ним і депутатів Донецької обласної ради з Артемівська, які проголосували за видобуток сланцевого газу.

- На вимогу оприлюднити текст договору в уряді відповідають, що це комерційна таємниця. Це верх блюзнірства - договір державний, а таємниця комерційна?! - обурився громадський діяч Євген Шаповалов.

На мітингу в Артемівську виступив геолог з Горлівки Микола Джміль.

- Років через 5-10 вода буде дорожча за золото, - попередив фахівець. - Бо, щоб добути 1 об'єм газу їм знадобиться 10 і більше об'ємів води. Гідророзриви - це землетруси, їх тут будуть тисячі.

У Слов'янську мітингувальники розгорнули величезний плакат з дулею "від народу України варварам". "Правителі України ставляться до народу як до худоби", - також написали на транспаранті жителі курорту, який уряд задумав перетворити в промислову зону.

Мешканці Ізюма (Харківської області) вимагали скасувати рішення сесії, яким було схвалено проект видобутку газу і заборонити розробку. Люди тримали плакати: "Україну-мати НЕ дамо продати!", "За мораторій на сланцевий газ," Нам не потрібен ще один Чорнобиль", "Народний глас - мораторій на газ".

Після мітингу на площі Ізюма люди вишикувалися по трасі національного значення Ростов - Харків від центральної міської Ізюмській лікарні уздовж дороги по всьому місту. А біля села Кам'янка протестуючі перетинали міжміську трасу по пішохідному переходу, даючи зрозуміти, що можуть її заблокувати. Люди ходили з плакатами: "Стоп газовим засланцям". Намалювали вишку з чорною свастикою. Водії зупинялися, але багато висловлювали солідарність.

Акції протесту відбулися так само в окремих селах Харківщини, де збираються вести видобуток - таких як Яремівка, Кам'янка та Студенок.

У Кам'янці бабусі написали плакат: "Крадуть надра у народу - при владі жадібні виродки", "Ми не хочемо вимирати", "Геть, Shell-удиві пси з України!"

- У нас в районі вже є 2 вишки - одна в селі Веселому, друга у нас в Яремівці. Свердлять і завозять якусь хімію. На колодязній воді з'явилася масляна плівка, колір води набув рудого відтінку, люди в різних частинах села скаржаться на гул і струси землі, вже при наближенні до бурової відчувається дуже різкий неприємний хімічний запах (схожий на аміак). А захоплена доповідь на офіційному сайті Харківської облради про успішне проведення гідророзриву в кінці січня 2013 року в Харківській області на шахті № 522, однозначно вказує на те, що субпідрядникам "Шелл" є що приховувати від громадськості, - розповів Gazeta.ua уповноважений громади села Яремівка Сергій Худина.

17 сільрад Ізюмського району Харківської області на громадських слуханнях висловилися проти видобутку. Під впливом протестів місцеві депутати спочатку винесли рішення про призупинення видобутку сланцевого газу на території району. Однак, 14 березня це рішення було скасовано.

- Нахабно проголосували за наш смертний вирок. Це узаконена окупація і цю окупацію підписав Янукович, - вважає Сергій Худина.

Нагадаємо, британо-нідерландський концерн "Шелл" та компанія "Надра Юзівська" мають намір видобувати сланцевий газ на кордоні Донецької та Харківської областей - така угода була підписана 24 січня в Давосі за участю президента Віктора Януковича і прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Представники опозиції висловлюються проти умов зазначеної угоди.

Тетяна Заровна, фото автора.

Джерело: gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!