Долина нарцисів — біло-жовте диво Закарпаття

Долина нарцисівСвято квітів у долині нарцисів. Юнацький фестиваль зібрав в унікальному для Європи місці небайдужих до краси природи з усієї України. У Хустському районі, де на двохсот п'ятдесяти гектарах квітне біло-жовте диво, щороку збираються тисячі туристів.

Щоб побачити цвітіння рідкісних вузьколистих нарцисів, юннати з Луганщини проїхали усю Україну. Два дні подорожі щедро винагородила природа. Долина нарцисів зустріла юнаків доброю погодою та пишним цвітінням.

Олександр Геревич, директор Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру: "Зверніть увагу - одна квіточка, а скільки вона щороку збирає дітей, педагогів, вчителів, гостей, різних різних людей. І через любов або відзнаку цієї квітки ми говороми про довкілля взагалі, про його важливість для людини. І про вагомішу роль кожної людини в охороні природи".

Такі рослини, як у Долині нарцисів на Закарпатті, є лише на Балканах та в Альпах. І ростуть ці квіти на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря. Над тим, як ця квітка прижилася на порівняно невисоких Карпатських горах, ботаніки розмірковують й досі. Та пильно доглядають вибагливу гірську рослину. А щоб заохотити робити це й інших, екологи щороку проводять пізнавальні фестивалі.

Василь Сагарда, викладач Закарпатського еколого-натуралістичного центру: "Ми зосередили майже всі питання на тих видах Червоної книги, що мешкають в Закарпатті. І хотілося б... звідки він буде знати, що це треба охороняти. І пропаде зовсім. І слава Богу, що ми можемо ще деякі з них побачити. Тому я думаю, це є обов"язок, не лише повинен, обов'язок кожної людини, дитини, щоб знали. Добре - дорослі занють, але майбутнє за ними".

Навчитися слухати природу, щоб зрозуміти, від чого її слід оберігати. Таке головне гасло фестивалю "Золотий нарцис". Втім, за словами екологів, нині чи не найбільшою загрозою для рідкісної квітки є туристи. Для цього в Долині нарцисів облаштували спеціальні доріжки та естакади. А за кожну зірвану або витоптану рослину відвідувачів заповідника штрафують.

Галина Ярцева, Микола Скунсь, 5 канал

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!