День Дніпра – чи не буде останнім?

(Канівська гідроакумулююча станція загрожує техногенною катастрофою)

„Проект будівництва КГАЕС є безглуздим, бо він небезпечний та збитковий” – такий висновок міститься у ряді експертних досліджень. Будівництво Канівської ГАЕС має бути заборонене через техногенні ризики, а також екологічну та соціальну небезпеки, пов’язані із запуском станції, оскільки вони значно перевищують економічну доцільність існування ГАЕС – вважають експерти. Серед найбільш небезпечних наслідків будівництва та експлуатації ГАЕС – радіоактивне забруднення дніпровської води збуренням донних відкладень часів аварії на ЧАЕС, руйнування берегової лінії, зміна гідрологічного режиму прилеглої території, можлива загроза руйнування дамби через екзогенні геологічні процеси, знищення низки археологічних пам’яток.

Громадськість – проти будівництва Канівської ГАЕС

Ряд відомих митців та громадських діячів звернулися з відкритим листом до Президента та Кабінету Міністрів з пропозицією заборонити будівництво та розглянути альтернативні проекти соціально-економічного розвитку Канівського Подніпров`я з урахуванням особливої природної та історико-культурної цінності його середовища.

Громадська рада всеукраїнських організацій природоохоронного спрямування при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України створила спеціальну робочу групу з вивчення проекту та процедур його державної екологічної експертизи. Однак і досі цій РГ не надано у встановленому законодавством України порядку як матеріали стосовно будівництва, так і результати громадських слухань, не зважаючи на скарги до Генеральної Прокуратури.

Від самого початку замовник будівництва ГАЕС, ВАТ «Укргідроенерго», порушує численні норми українського та міжнародного законодавства стосовно доступу громадськості до інформації про будівництво, а також отримання відповідних екологічних експертиз. Перші громадські слухання відбулися ще 16.08.2006, але без належного інформування населення, а заява про екологічні наслідки будівництва була надрукована 23.06.06 у канівській районній газеті «Дніпрова зірка» накладом у 3 тис. примірників, хоча наслідки будівництва можуть торкатися мільйонів людей, що проживають уздовж Дніпра. Екологічні організації, попри численні вимоги та звернення до ВАТ «Укргідроенерго», ВАТ «Укргідропроект» та Міністерства охорони навколишнього природного середовища, досі не можуть отримати жодного документу стосовно будівництва. Разом з тим стало відомо, що на ТЕО будівництва видано позитивний Висновок державної екологічної експертизи №413 (від 06.11.06). Громадські природоохоронні організації вважають, що тим самим були порушені статті законів України «Про інформацію» та «Про звернення громадян», Конвенції про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийнятті рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля (Оргуська конвенція), а також Постанови Кабінету Міністрів України № 1378 від 15 жовтня 2004 р. «Деякі питання щодо забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

Нині ВАТ «Укргідроенерго», форсованими темпами намагається розпочати роботи, хоча поки не існує навіть проекту, є лише ТЕО. При цьому під час депутатських слухань 4 червня ц.р. у Канівській райраді голова правління ВАТ «Укргідроенерго» п.Семен Поташник заявив, що будівництво треба розпочинати негайно і «має бути зелена вулиця». Замовник добре розуміє, що громадські слухання потрібно буде провести також у селах, що межують із зоною будівництва, і зараз активно агітує на свою користь населення обіцянками усіляких матеріальних благ: будівництва доріг, газопроводу, соціальних об'єктів, наявністю робочих місць і іншого, разом з тим приховавши від населення справжні наслідки будівництва. Це своєрідний підкуп не дуже обізнаних і переважно немолодих місцевих жителів і спроба скористатися їхнім важким матеріальним положенням та малоосвіченістю у корисливих цілях – про це свідчать слова одного з сільських депутатів, який на слуханнях в Канівській райраді 4.06.08 сказав буквально наступне: «Проведіть нам газ, а там робіть, що хочете…».

Експертне дослідження «Що не так з Канівською ГАЕС» можна знайти за адресою: http://www.necu.org.ua/upl/kanivpsp-study-ukr-1.pdf

Організатори прес-конференції: Центр досліджень проблем громадянського суспільства та інформаційний центр «Зелене досьє».

Контакти: 8 050 446 8036 (Надія Шевченко), 8 066 215 95 46 (Дмитро Іванов).

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!