Чиновники забудовують заказник

Жителі села Погребняки Семенівського району Полтавщини хочуть вигнати забудовників з острова Орівщина. Там звели понад 80 мисливських будиночків для місцевих посадовців і бізнесменів.

— Наша родина пострадала через тих крутеликів, — каже 37-річний Юрій із Погребняків. — Мали над річкою ділянку і два вагончики. Якось приходим, а там забор стоїть, вагончики на металолом викинули. Усі ці дачі записані на підставних осіб. Серед настоящіх власників точно є бувші міністри оборони Олександр Кузьмук, транспорту Микола Рудьковський та прем'єр Микола Азаров. Перша — то дача якогось начальника міліції. Йому кременчуцькі гаїшники строять. Якось приїжджають нормально одіті мужики. Кажуть, осталось два дня поработать. У них гаїшніки забрали права і сказали, що віддадуть, як три дня тут покопають.

Острів Орівщина — за селом. Раніше там були сільські пасовища, зараз зводять дерев'яні та цегляні будинки.

Біля кожного — пристань, виходить на Сулинську затоку, де нереститься риба. У дворах стоять цистерни з водою, від села провели електрику. За ним гавкають собаки, кидаються на кожного, хто підійде. Поза ворітьми ходять охоронці.

Два будинки ще зводять. Кожен двір загороджений 2-метровим парканом. У кінці вулиці стоїть знак "В'їзд заборонено". Минулого літа територію перегородили шлагбаумом, пускали тільки власників будинків. Селян женуть, не дозволяють підходити до води.

— Усі ділянки на острові Орівщина закріплені за підставними людьми, — розповідає депутат райради 54-річний Григорій Пипич. — Селищна рада Погребняків відсудила частину земель національного заказника Сулинський, приєднала їх до села і почала здавати в оренду. Ці землі — це і є той острів. Зараз він у перехідному стані від заказника до національного природного парку. Невідомо, коли це закінчиться, бо селищна рада гальмує процес. Вони мають вигоду від оренди.

Тутешні називають острів Ворівщиною. Скаржаться, що власники мисливських будинків постійно ганяють річкою Сулою потужними катерами.

— Цілий рік літають вертольоти, — ділиться місцева. — Казали, що навіть зять Кучми вертольотом прилітав. Бульдозери гарчать, охотніки стріляють.

Будівництво на острові заборонено.

— Ніяких дозволів, договорів на строітєльство ми не давали, — виправдовується сільський голова Погребняків 47-річна Антоніна Мошківська. — Виділили тільки 3,96 гектара кооперативу "Орівщина", який нам сильно помагає. Хоч вони там і незаконно, бо невідомо, кому належить острів: парку, заказнику чи селу. А інше шо понастроювали, то самозахват. І про це знають усі, але ніхто нічо не робить. Кажуть, це наша вина, бо це територія сільської ради. Хоча землею повинна розпоряджатися райдержадміністрація.

Власники мисливських будинків допомогли провести у село газ і електрику.

— На острові були наші діди й прадіди, хутори та ферми, — говорить тутешній житель Юрій Володимирович, 51 рік. — А те, що зараз там багаті будуються, то хай. Нам не заважають.
19 травня суд заслухає справу про скасування рішення сільради про внесення острова до меж села. Ініціативна група селян хоче створити на острові національний парк.

Сергій Рибалко, gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!