Олесь Довгий: «Жуків острів стане не захаращеною територією, а парком»

4 лютого о 20:00, а також 5 лютого у повторі? глядачі «5 каналу» мали змогу подивитися інтерв’ю з Олесем Довгим, секретарем Київської міської ради. Розмова йшла про найбільш актуальні теми, що стосуються забудови київських зелених зон та підготовки до «Євро-2012».

1. «Ми вирішили залишити слід в історії… На Жуковому острові»

 

Отже, пан Довгий відповів передусім на питання про санкціоноване Київрадою 22 серпня 2007 р. «урізання» території заповідника на Жуковому острові. Він розпочав з того, що тільки в 2007 р. Київрада створила там офіційно заповідник. За словами посадовця, це «захаращене місце, яке повинно мати цілу інфраструктуру». В 2007 р. міська влада відкрили декілька парків, кожен із яких налічує декілька гектарів. Їх пан Довгий ставить за приклад: ці парки є безпечними для киян, а Жуків острів – ні. «На ньому ви не відчуєте себе безпечно».

Наступним питанням ведучої стало: «Чи доцільно було зменшувати обсяг заповідних земель острова майже в 9 разів»? На це пан Довгий відповів, що «ми не зменшили, ми створили заповідник. До того заповідника не було взагалі. Відгині жоден квадратний сантиметр його не може бути відчужений». Відтепер Київрада закладатиме кошти в держбюджет та залучатиме кошти інвесторів для створення відповідної інфраструктури: «на Жуковому острові будуть каруселі, дельфінарії, галереї та ін.». Уся ця земля перебуватиме у державній комунальній власності, ні в якому разі не в приватній. «Жуків острів є власністю усіх киян», і, за словами пана Довгого, нинішня влада хоче залишити слід в історії, зробивши добру праву – створивши парк «Жуків острів». Буде передбачена велика паркова зона з великою розважальною інфраструктурою.

Довгий наголосив, що, так само як  на Трухановому, на Жуковому острові не можуть будуватися жодні споруди, не передбачені Генеральним планом міста Києва.

 

Довідка. Жуків острів повністю належить території Києва і з 1999 року має статус ландшафтного заказника. Природоохорнці висловлюють рішуче заперечення заявам представників Кивїради про те, що межі Києва й остро­ва раніше не були визначені, що нібито стало причиною розкрадання земель заповідника. У додатках до рішення Київради 1999 року є карта, на якій ці межі чітко позначено. Існують в розпорядженні громадськості й інші карти, підписані головним землевпорядником Києва А.Муховіковим, головними архітекторами Києва, «Київпроекту» та іншими високопосадовцями. Відповідно до них, площа заказника становить 1630 га.

Рішення Київради від 19.07.2005 р. №806/3381, що затвердило Програму розвитку зелених зон Києва, містить не лише вказівку на загальну площу острова — 1794,6 га, а й на площу заказника — 1444,6 га. У ньому подано опис меж — «від гирла р. Віти до південної межі Києва».

Рішення Київради від 22 серпня 2007 р. визначило пощу заказника у 196 гектарів. Що б не казав пан Довгий про благо та безпеку для відпочиваючих киян і як би він не заперечував в ефірі слово «урізання», наочним є величезне, на законодавчому рівні, скорочення площі заповідника. Тож логічно постає питання – що відбуватиметься на решті територій острова, що не потрапили під «благі почини» посадовців Київради?

Крім того, 26 грудня 2007 р. голова КМДА Л.Черновецький видав розпорядження про дозвіл ТОВ «АВ-Медгрупп» знищити 2,18 тис. дерев на Жуковому острові. Мета – побудова реабілітаційно-оздоровчого комплексу та зони відпочинку на острові. Спеціально для цього цю земельні ділянку вилучили перед тим з Програми розвитку зелених зон. Це кричуще рішення вже викликало осуд з боку природоохоронців та шквал публікацій у ЗМІ.

На думку природоохоронців, Жуків острів - одна із найважливіших заповідних територій столиці, частина екомережі міста Києва, про яку, очевидно, не мали уявлення депутати, що приймали рішення 22 серпня. На території заповідника зростає більш ніж 120 видів рослин, серед них є такі, що збереглися тільки там, наприклад, біла водна лілія. Живуть там горностаї та видри, борсуки, лисиці, яких у місті залишилося зовсім мало. Будівництво на острові знищить його безцінну флору та фауну.

 

Щодо Труханова острова – він також з нинішнього «захаращеного вигляду» буде перетворений на парк – вилизаний, вичищений предмет гордості кожного киянина. Ця рекреаційна зона, всі пляжі повинні бути вичищені і приведені в належний вигляд. Всі ресторани та закинуті споруди повинні бути відновлені. Будуть побудовані оздоровчі, спортивні бази – передбачається створення «молодіжного презентаційного комплексу з водоймами всередині, із сучасною сценою – без жодного зрубаного дерева і без жодної приватної і капітальної забудови».

Між тим, за словами Довгого, «Блок Кличка збирається поспекулювати на тему Труханового острова в четвер, на сесії Київради».

 

2. «Приватна власність – це святе». Утім, «Євро-2012» – ще святіше

 

Як заявив пан Довгий, наступна «гаряча точка» столиці - Торгівельний центр «Троїцький» біля НСК «Олімпійський» - не є скандальною темою. Це питання вирішене. Віктор Ющенко зібрав усі зацікавлені сторони на круглий стіл та запропонував усім вирішити це питання компромісно. Олесь Довгий стверджує з цього приводу: «Право приватної власності є однією з найвищих матерій, яку повинна цінувати міська влада».

Насправді у невигідному становищі опинився передусім інвестор, який вклав у будівлю вже майже сто мільйонів доларів та сто мільйонів гривень у перебудову та перенесення міського колектора, який стоїть на балансі Київради. Попередньо він отримав усі погодження міської влади, очолюваної О.Омельченком, тепер та ж сама міська влада зобов’язала його припинити роботи біля НСК «Олімпійський». Люди, які давали погодження на забудову, нині критикують своїх наступників в стінах Верховної ради за неналежне вирішення цього питання.

Будівлю буде знесено найближчим часом, інвестору з держбюджету будуть компенсовані збитки та відведена територія під забудову в іншому місці (в «альтернативних проектах у місті Києві»).

В четвер, 7 лютого планується ухвалити програму підготовки і проведення фінальної частини «Євро-2012» у м. Київ. За словами О.Довгого, цей чемпіонат дає можливість зробити стрибок на 10 років країні в цілому і Києву зокрема. На підготовку до чемпіонату буде виділено 40 мільярдів лише державних коштів: 20 мільярдів з державного бюджету, 20 – з міського. Понад 20 мільярдів – сума залучених приватних коштів.

Довідка. Про наслідки впровадження деяких ініціатив Київради, висловлених «на підтримку» Євро-2012 – читайте тут.

Всеволод Андрієвський

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!