Коли купляєте ялинку – дивіться уважно, що купляєте!

Ялинкові факти. Частина 2

Проблема новорічних ялинок має кілька цілком конструктивних варіантів розвязання.

1. Ялинкові гілки замість цілої ялинки. Для добування гілок не знищують дерева і тим більше, щоб розмістити їх в приміщенні кімнати треба значно менше місця. Запах від гілок буде не менш яскравий, ніж від цілої ялинки. Між усім, колись, за наказом Петра 1, саме з гілок, виникла традиція ставити ялинку. Тепер всі забули про гілки і ставлять цілі деревця.

2. Ялинка в горщику. Це трохи дорожче, та така ялинка дійсно жива. Її можна ставити кілька років поспіль а потім взагалі висадити в природу.

3. Штучна ялинка. Самий простий варіант. Адже штучну ялинку не треба купувати щороку і її можна вибрати у значно більшому асортименті ніж живі. З неї не обсипається хвоя і з неї не крапає липка смола.

Якщо ж ви вже вирішили, що у вашому домі таки буде «жива» ялинка, то нам лишається лише закликати вас не сприяти самовільним рубкам. Тобто ми закликаємо вас не купувати ялинки, незаконно знищені браконьєрами. Зараз ми розкажемо вам, як це зробити.

Як відрізнити законно зрубану ялинку від незаконно зрубаної?

Звісно, багато ялинок дійсно зрубані законно. Це може бути здійснено під час санітарних рубок, може бути здійснено і на спеціальних плантаціях, які створюють виключно для вирощування новорічних ялинок (як капусту).

Проте, будь-яка законно зрубана ялинка чітко фіксується у лісників за документами. При зрубуванні, на пеньок і на спил на самій ялинці ставиться відпускне клеймо з номером лісництва. Клеймо виглядає як зірочка чи іншої форми штамп з цифрою посередині. Штамп пробивається молотком через капірку. Тому колір штампу чорний чи фіолетовий.

Ялинка без штампу – незаконно зрубана, адже ніде не прописано, хто, чому і де її зрубав. Тим більше, деревця мают бути спиляні а не власне, зрубані сокирою, що точно не може бути здійснено лісниками, законно.

Законодавство щодомаркування законно спиляних дерев доволі жорстоке. Так, за знищення клейм або номерів на деревах і пеньках, накладається майнове стягнення у обсязі половини таксонової вартості зрубаної або наміченої до рубки деревини на якій знищено ці знаки (абз.19, ст.62 Правил відпуску деревини на пні в лісах України, Постанова КМУ від 29 липня 1999№1378).

Тож, вибираючи ялинку, не забудьте подивитись, чи є на її спилі штампик із цифрою. Якщо нема – будь-ласка, купіть ялинку на іншому базарі. А краще придбайте штучну ялинку, створену спеціально для того, щоб прикрасити ваше свято.

Крім іншого, „ялинки” на столичних ялинкових базарах цілком можуть бути привезеними з Чорнобильської зони відчудження. Це дуже імовірно, адже саме з Чорнобильської зони починається неймовірно велика зона Полісся, що тягнеться за межі України на територію Білорусі. І саме тут практично немає ніякого охорони, свідків, лісників і ще когось, хто міг би завадити здійснити незаконну порубку.

І головне – просимо вас буквально мати совість і не йти за ялинкою до лісу або парку, варварськи відрізавши одному з дерев верхівку, як це роблять деякі люди, яких інакше як злодіями назвати не можна.

На останок хочемо розказати вам цікавий і водночас сумний факт. Не зважаючи на безліч листів протесту, на Майдані Незалежності в Києві таки встановили живу новорічну ялинку. Вона найбільша в СНД і складається з кількох сотень молодих сосен, привезених з Житомирщини. Коли журналісти сайту «Природа України» знімали репортаж про встановлення цієї ялинки, викрився жахливий факт – всі дерева, використані для її будівництва – без клейма! Тобто найбільша новорічна ялинка СНД – незаконна.

Висновки кожен може зробити сам.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!