Джипінг заборонили.

Як повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України, в Україні вперше на рівні області видано заборону на проведення змагань із джипінгу. Ініціатива належить Івано-Франківській обласній державній адмінстрації.

Розпорядження №138 «Про заборону «джипінгу» та використання інших транспортних засобів на територіях природно-заповідного фонду Івано-Франківської області» видане 18 березня 2008 року. В преамбулі документа згадується, що своїй появі розпорядження завдячує зверненням громадських природоохоронних організацій, які останніми місяцями розгорнули потужну кампанію проти джипінгу на природних територіях.

Джипінг, як і будь-які інші змагання на екстремальних транспортних засобах, зазвичай організовуються в малолюдних місцях з живописними краєвидами і важко прохідними маршрутами. Такими територіями в Україні здебільшого є об’єкти природно-заповідного фонду – заповідники, національні природні парки та регіональні ландшафтні парки. Не дивно, що джиперів, як інших не менш дорогих «залізних коней» не зупиняє заповідний статус земель, обраних ними для проведення перегонів. Відтак, перегони нерідко грубо переступають рамки Законів України «Про природно-заповідний фонд України», «Про охорону навколишнього природного середовища України» та «Про Червону книгу України». Основні полігони для змагань з екстремального водіння знаходяться в Карпатах, Криму та Харківщині, де зосереджені різноманітні форми рельєфу.

Основною подією для українських джиперів в 2008 році мав стати так званий «Кубок Карпат», кілька етапів якого розтягнуті на весь теплий сезон. Втім, як виявилось, жваво організовуючи кубок і шукаючи спонсорів, джипери зовсім забули про те, що для початку слід отримати погодження на проведення масових заходів. У відповідь на це громадськість розгорнула інформаційну кампанію. У відповідях, надісланих Національному екологічному центру України і Дружині охорони природи «Зелене Майбутнє» всі обласні та районні адміністрації Карпатського регіону, де має проходити кубок, зазначили, що ніякого узгодження з ними не було і взагалі від і ідеї кубку вони не в захваті. Відбитки листів доступні в інтернеті. Більшість етапів кубку заплановано на територіях природно-заповідного фонду. Державні управління охорони навколишнього природного середовища, Держслужба заповідної справи та Державна екологічна інспекція також здивувались наміру проведення «Кубка Карпат», адже з ними також ніхто нічого не погоджував. А якщо розібратись у законах, то погодження на проведення такого заходу на заповідних територіях взагалі видати не має права ніхто.

Тим часом оргкомітет перегонів продовжує підготовчі роботи і питання з кожним днем все більше потребує вольового рішення, заборони проведення джипінгу на заповідних територіях в принципі. Адже проблема дуже велика і питання не лише в конкретному разовому заході. Так, наприклад, в самий сезон гніздування птахів, планується авторалі в регіональному ландшафтному парку Караларський на Керченському півострові в АР Крим. Відомо про плани розгортання джипінгу на Харківщині і Київщині.

Тож першими на звернення громадськості прореагували в Івано-Франківській ОДА. Розпорядження №138 забороняє не лише змагання а і взагалі заїзд приватного транспорту на території природно-заповідного фонду області та дає розпорядження відповідним природоохоронним органам не погоджувати такі заходи і вести контроль за можливими самовільними спробами джипінгу.

Природоохоронна громадськість висловлює щиру подяку Голові Івано-Франківської ОДА М.Палійчуку і зичить іншим областям Карпатського регіону якомога швидше послідувати прикладу колег з Івано-Франківщини.

Степан Жабка

1.jpg

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!