Обгрунтування: Коротченківські луки

Найбільшу цінність для збереження населення гніздових птахів згаданої частини Деснянського екологічного коридору становить заплавний низинний безлісий острів між с. Чулатово Нов¬город-Сіверського району Чернігівської області та с. Коротченково Шосткинського району Сумської області (т. з. Коротченківські луки). Острів дещо витягнутий з півночі на південь більше ніж на 4 км вздовж течії р. Десна. Ширина острова становить близь¬ко 3 км. Найбільш широка частина острова знаходиться в південній його третині. Від правого та лівого берегів Десни острів відділяють широкі протоки. Це захищає його від надмірного ви¬пасання худоби та інших форм антропогенного тиску. Більша частина території острова викошується. Тут переважають лучні біотопи; значні площі займає прибережно¬водна та водна рослинність, хоча співвідношення названих типів рослинності в різних частинах острова суттєво змінюється. Північна частина острова (верхня за течією) підвищена і гривиста. Гриви тягнуться через весь острів на південь у східній його частині. Західна частина знижена і має численні широкі стариці з плескатими бе¬регами, вкритими вологими високотравними луками і болотами. У східній частині розташовані окремі видовжені вузькі стариці та невеликі замкнуті зниження з крутими берегами.

Для Коротченківських лук характерне багатовидове колоніальне поселення водно-болотяних та біляводних птахів. Фонови¬ми видами є мартин звичайний (Larus ridibundus), мартин малий (Larus minutus), пірникоза чорно¬шия (Podiceps nigricollis), крячок білокрилий (Chlidonias leucopterus), крячок білощокий (Chlidonias hybrida), грицик великий (Limosa limosa), коловодник звичайний (Tringa totanus), чайка (Vanellus vanellus), чирянка велика (Аnas querquerdula), крижень (Аnаs platyrhynchos), деркач (Сrex crex) та ін. Із рідкісних та зникаючих тут гніздяться чернь білоока (Aythya nyroca) та коловодник ставковий (Tringa stagnatilis), занесені до Червоної книги України. У значній кількості на Коротченківських луках оселяється регіонально рідкісний кулик північного походження – турухтан (Philomachus pugnax). В цілому на ділянці гніздиться 51 вид птахів (Клестов, Гаврись, 1995). Острів у різні роки населяють: деркач – 200-250 пар, дупель – 6-20 пар, веретенник великий – 60-120 пар, травник – 200-300 пар, малий мартин 150-570 пар, крячок білощокий – 40-300 пар, кобилочка солов’їна (Locustella luscinioides) – 80-120 пар (Афанасьєв, 1999).

Нині ділянка Коротченківських лук офіційно визнана територією, важливою для збереження видового різноманітгя та кількісного багатства птахів України (ІВА-територія). ІВА-території – це території, важливі для збереження видового різноманіття та кількісного багатства птахів. Охорона кожної з таких територій здійснюється згідно зі спеціально розробленим планом дій. Загалом в Україні нараховуєьться 140 ІВА-територій загальною площею 2,3 млн. га. ІВА-програма не має засобів для надання охоронного статусу даним територіям. Втім, охорона важливих для збереження птахів ділянок може здійснюватись шляхом оголошення їх окремими природно-заповідними об’єктами або включення їх до складу великих природно-заповідних територій, таких як національні природні парки.

Цікавим є і рослинний світ Коротченківських лук. Флористичне ядро острова формують лучні (справжніх та болотистих лук), водні та прибережно-водні види. На острові поширені рослини, занесені до Червоної книги України – пальчатокорінники м’ясочервоний (Dactylorhiza incarnata) та Фукса (D. fuchsii). У південній частині острова трапляються сальвінія плаваюча (Salvinia natans) та плавун щитолистий (Nymphoides peltata). Серед регіонально рідкісних видів відмічені латаття сніжно-біле (Nymphaea candida), півники сибірські (Iris sibirica L.). На території острова виявлено два рослинних угруповання, занесених до Зеленої книги України: ценози латаття сніжно-білого (Nymphaea candida) та глечиків жовтих (Nuphar lutea).

Мезинська ключова територія екомережі національного рівня набула статусу НПП (НПП «Мезинський»), тому його характеристика нами не наводиться.

______________________________________

буклет “Коротченківські луки”


до змісту

Лічильники