Міст в недалеку перспективу

desndesnaРічка Десна – одна з девяти великих річок України, вода якої використовується для водопостачання таких великих міст як Київ, Чернігів, Новгород-Сіверський, Короп та ще цілого ряду менших населених пунктів у Київській і Чернігівській областях.

В Київській області на річці Десні знаходиться один з найбільших в Україні островів, довжина якого сягає 15 км, а середня ширина – 3 км. Так званий острів Любичів утворений двома рукавами Десни.

Острів Любичів – це безкрає царство луків, заплавних озер та стариць Десни. Його територію науковці та громадські організації ще з 2007 року пропонують оголосити ландшафтним заказником та включити до заповідної зони створюваного національного природного парку «Подесіння». І не дарма – на його території зростає декілька видів рослин, занесених до Червоної книги України та зустрічаються рідкісні тварини.

Зберегтися цьому величезному острову у природному стані, незважаючи навіть на його близькість до Київського мегаполісу,  дозволила повна відсутність його сполучення з берегом. Донедавна на острів можна було потрапити лише по воді. Десятки років територію Любичева острова використовували лише для сінокосіння, відпочинку та риболовлі.

Та навесні 2009 року, зі сторони Броварського району через протоку Десни Любич, на острів побудували міст. Та не абиякий, а такий, що здатен витримати навантаження до 25 тонн. На урочистому відкритті споруди було присутнє керівництво району та журналісти.

Таким чином, доступ на острів Любичів відкрився для всіх бажаючих. Можливо ви в цьому не бачите нічого поганого? Численні автомобілі з відпочиваючими перетворюють буяючі луки на мереживо доріг, утворюються стихійні сміттєзвалища. Необережне погодження з вогнем призводить на острові до масштабних пожеж, після яких природі острова знадобиться не один рік для відновлення.

Але найстрашніше, що може очікувати на острів – це його забудова. Навіщо будувати міст на острів, якщо на ньому нічого немає?

Відповідь на це запитання знаходимо у листі за підписом нового голови Броварської райдержадміністрації, що був призначений невдовзі після будівництва мосту.

У листі повідомляється, що міст дійсно побудований без необхідних дозволів, та не за кошти держбюджету, як повідомлялося на його відкритті, а за кошти інвесторів  садового товариства «Олімп», якому, очевидно, надана земельна ділянка на острові.

Отже є серйозні підстави вважати, що планується масштабна забудова острова. Подейкують, що практично весь острів вже поділений на землеволодіння, і це незважаючи на те, що вся його територія відноситься до земель водного фонду, а всі озера на острові та річка Десна мають 100-метрові прибережні захисні смуги, де будівництво взагалі заборонене.

На південь від Києва заплава Дніпра вже повністю знищена елітними маєтками Конча-Заспи.

Тепер забудова підбирається і до берегів Десни.

Для прикладу, у 2007 році у селі Соболівка Броварського району садовим товариством „Рив’єра Любича” було самозахоплено 16,7 га землі на самому березі річки Десни, де  було розпочате будівництво котеждного містечка. У 2008 році за зверненням громадських організацій, будівельні роботи бути тимчасового припинені державною екологічною інспекцією. Було виявлено, що будівництво ведеться без необхідних дозвільних документів. Незважаючи на це, будівництво триває далі.

Єдиним способом, що дозволить зберегти заплаву Десни та її береги від її забудови, є заповідання цих територій, що дозволить і надалі використовувати їх так, як використовуються вони зараз – для відпочинку, туризму, купання, любительської рибної ловлі, сінокосіння.

За прогнозами вчених, у найближчому майбутньому, всі без виключення країни зіткнуться з проблемою забезпечення населення питною водою.

Відомо, що в процесах самоочищення води будь-якої річки найбільше значення відіграє стан збереженості її заплави.

Річка Десна – одна з не багатьох річок, заплава якої ПОКИ не зазнала масштабного втручання людини. Від збереження у природному стані заплави цієї річки залежить, чи зможуть прийдешні покоління користуватися деснянською водою без побоювання за власне здоровя.

Comments

One Response to “Міст в недалеку перспективу”

  1. andriy on 17 ноября, 2009 17:41

    Эти коттеджи достали, скоро к Десне нельзя будет подъехать!! Вот если бы разлилась она однажды весной, да смыла на фиг все эти “сиротские домики”!!

Leave a Reply




Лічильники