«Подесіння» – друга річниця тернистого шляху до національного парку.

Днями виповнилось два роки, як виникла ідея створення Національного природного парку «Подесіння» – в майбутньому найбільшого національного парку України та Європи.

Вперше ідея створення нацоінального природного парку (НПП) на всій річці Десна пролунала на засіданні Постійної комісії Київської обласної ради з питань екологічної політики. Ідея отримала підтримку багатьох громадських  природоохоронних  організацій та науковців. Власними силами група науковців підготувала наукове обгрунтування щодо створення національного парку. Міністерство охорони навколишнього природного середовища України підтримало ідею створення Подесіння. Отримала вона і особисту підтримку Президента України, який задекларував необхідність створення «Подесіння» в Указі Президента № 1129/2008 “Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів”. Таким чином на державному рівні була дана відмашка створювати національний природний парк. Назву майбутній природно-заповідній території довго обирати не довелось, адже «Подесіння» – це і є народна назва краю вздовж Десни.

До складу національного парку планується включити всю збережену в природному стані заплаву р.Десни у Київській та Чернігівській областях. Йдеться переважно, про землі запасу та землі дежлісфонду, куди входять придеснянські ліси. Загалом, проектована площа НПП «Подесіння» сягає 400 тисяч гектарів а протяжність – біля 600 км. Вся територія проектованого НПП знаходиться в природному стані і використовується в якості пасовища та сінокосів. Після створення національного парку режим користування буде збережений, оскільки саме він сформував цю неповторну заплавну територію.

Десна – найбільша незарегульована річка Європи – остання, яку ще можна зберегти як взірець дикої природи та еталон заплавних природних  комплексів. Тут досі проходять справжні весняні паводки. На території Подесіння зустрічаються зникаючі види рослин і тварин. Також, вздовж річки Десни проходить Деснянський пролітний шлях, вздовж якого здійснюють сезонні міграції багато видів перелітних птахів.

Звичайно, жодна шляхетна ідея не втілюється в життя без перепон. Територія «Подесіння», розміщена в околицях  Києва – ласий шматок для всіх, хто бажає нажитись на земельних махінаціях. Подекуди тут вже з*явились ознаки незаконних забудов, а де-інде ділки розпочали скупляти у селян земельні паї, чого згідно законодавства робити не можна. Була навіть спроба побудувати нове «котеджне» місто прямо на березі Десни, та вчасна реакція природоохоронців не припустила лиха. Згодом в деяких селах Подесіння невідомі навіть розгорнули агітаційну кампанію проти створення національного природного парку. Та щойно набула масштабу фінансова криза, як пропаганда проти національного парку скінчилась. Схоже, у зловмисників скінчились гроші на її фінансування. Скінчились гроші – скінчилось і завзяття.

Проте завзяття природоохоронців не скінчилось і створення НПП «Подесіння», яке ніколи не мало будь-якого фінансування, продовжується за власний кошт громадськості. Власними силами створили й інтернет-сайт майбутнього НПП.

На сьогодні в обох областях триває погодження створення національного парку і, тепер, коли ідея «Подесіння» пройшла через 2 роки неабияких випробовувань, все більше віримо, що найближчими місяцями в Україні з*явиться найбільший і по-своєму унікальний національний природний парк «Подесіння».

Від імені ініціативної групи зі створення НПП «Подесіння»,
Василюк Олексій,
Національний екологічний центр України

Comments

Leave a Reply




Лічильники