Похід на острів Любичів

Заплавний ландшафт острова Любичів12-13 вересня 2009 року відбулася експедиція Дружини охорони природи „Зелене Майбутнє” на острів Любичів, територія якого проектується до включення у заповідну зону створюваного національного природного парку „Подесіння”.

Величезний острів Любичів відмежований від суші зі сторони Вишгородсього району річкою Десною, а зі сторони Броварського району – протокою Любич.

Незважаючи  на закінчення польового сезону, під  час даної експедиції на острові  були виявлені місця зростання двох видів рослин, занесених до Червоної книги України – півників сибірських та водної папороті – сальвінії плаваючої.

Також був досліджений сучасний стан рекреаційного  використання острова, адже незаймана  природи цієї місцевості приваблює  багато відпочиваючих, які тут знаходять можливість покупатись у річці, порибалити, покататись на байдарках чи човнах, чи просто організувати пікнік.

Варто відзначити, що у зв’язку з посушливою погодою, наразі більша частина острова потерпає від пожеж, які є наслідком необережного поводження з вогнем відвідувачів острова.

Також було зафіксоване будівництво у  прибережній захисній смузі річки  Любич, яка відноситься до середніх річок, для яких згідно Водного кодексу України визначається 50-метрова прибережна захисна смуга.

Природа острова Любичів потребує подальшого вивчення і збереження, адже на Київщині збереглося не так багато таких чудових природних куточків.

Михайло Богомаз

Comments

Leave a Reply




Лічильники