«Міст в нікуди» задає нові запитання.

Ми вже повідомляли, що у червні 2009 року, у селі Літочки Броварського району відбулось відкриття мосту через протоку річки Десна – Любич. На урочистостях було присутнє  керівництво району та військові, що власне і звели капітальний міст, та селяни. Пам’ятна табличка, встановлена біля мосту, говорить, що це подарунок громаді села Літочки від 91 інженерного полку Збройних Сил України. На мосту  можна побачити і оголошення, що він витримує  25 тон.

Із численних телесюжетів, з перших вуст тоді виконуючого обов*язки голови Броварської РДА О.Дармограя, відомо, що Броварська райдержадміністрація Київської області витратила чверть мільйона гривень із державного бюджету на будівництво капітального мосту через протоку р. Десни Любич, тобто на о. Любичів, який наразі є незаселеним. Із коментарів місцевих жителів, що прозвучали у сюжетах, громадянам невідома мета зведення даного мосту, адже на острові Любичів відсутні жилі будинки та будь-які інші господарські об’єкти, до яких варто було б споруджувати міст. Та й доцільність таких капіталовкладень у кризовий час самі по собі викликають багато запитань.

Екологічні організації Київщини дуже стурбувались, дізнавшись про спорудження такого мосту, адже вся територія о. Любичів входить у проектований національний природний парк (НПП) «Подесіння». Ініціативу Київської обласної державної адміністрації щодо створення цього національного парку підтримано Указом Президента України від 01.12.08р. №1129/2008 «Про розширення мережі та територій національних природних парків та інших природно-заповідних об’єктів». Згідно із обгрунтуванням створення даного НПП, острів Любичів має бути віднесений у його заповідну зону. Природоохоронці впевнені, що міст вантажопідйомінстю 25 тон створений лише для того, щоб завозити на острів будівельні матеріали та забудовувати його.

Звернувшись до державних органів з проханням роз*яснити причини спорудження «мосту в нікуди», Всеукраїнська громадська організація «Національний екологічний центр України» отримала неочікувану інформацію. У своїй відповіді, Броварська райдержадміністрація Київської області зазначає, що райдержадміністрація рішення про будівництво мосту не приймала, дозвіл на будівництво не надавався, а фінансування будівництва здійснювалось за кошти інвесторів незрозумілого походження. Введення об’єкта в експлуатацію не оформлено; передача збудованого мосту на баланс сільської або районної ради  не проводилась. А як же заяви представників району, що міст будувався на кошти державного бюджету на замовлення районної адміністрації?

З*ясувати це протиріччя екологи попросили Генеральну прокуратру України та Головне контрольно-ревізійне управління України. Про подальші новини цієї заплутаної справи буде повідомлено пізніше.

Comments

Leave a Reply




Лічильники