Незаконний «День квадроцикліста» в національному парку зупинять силами поліції

Міністр екології та природних ресурсів України Остап СЕМЕРАК доручив зупинити джипінг в національних парках Херсонщини. Підтримка міністра є вкрай важливою для національних парків на місцях, керівництво яких змушене щодня протистояти нападкам як не господарників, то військових чи спортсменів.

Про своє доручення залучити поліцію до припинення порушень на території нацпарків Міністр особисто повідомив, коментуючи новину про запланований захід у соцмережі Фейсбук.

Як стало відомо, 16-18 червня 2017 року в Херсонській області заплановане проведення т.зв. «Дня квадрацикліста-2017», в рамках якого заплановані заїзди груп квадрациклістів на територію національних парків «Джарилгацький», «Олешківські піски» та Чорноморського біосферного заповідника.
Детально програму дійства можна переглянути в інтернеті.

Незаконні заїзди джипів та квадроциклів до острова Джарилгач відбувались і в минулому, проте були зупинені службою державної охорони національного парку.

Також, відомі і неодноразові спроби проведення фестивалів джипів та квадра циклів на території національного природного парку «Олешківські піски».
На відео добре видно руйнування крихкої природної рослинності пісків квадро циклами

На іншому відео видно руйнування оглядового майданчика національного парку спортсменами-мотоциклістами

Природно-заповідний фонд, відповідно до чинного законодавства знаходиться під охороною держави, та є надбанням всього українського народу. Пошкодження територій ПЗФ тягне відповідальність, згідно ст. 252 Кримінального Кодексу України.

Відповідно до наказу Міністерства екології та природних ресурсів України № 80 від 16.03.2015 «Про додаткові заходи зі збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду України», пересування транспортних засобів (автомобілів, снігоходів, мото- та квадроциклів, човнів з двигунами внутрішнього згорання, інших засобів підвищеної прохідності, важкої техніки тощо) у заповідниках дозволено лише у випадках, коли це необхідно для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або здійснення погодженої з адміністраціями діяльності – наприклад, виконання своїх обов’язків лісівниками чи проведення наукової діяльності. Також наказом заборонено проведення будь-яких ралі, перегонів і змагань заборонено повністю. Крім того, забороняється проведення заходів із залученням звуковідтворювальної техніки.

Маршрути і плани проведення заходу, запланованого на 16-18 червня не були погоджені ні з парками ні з Мінприроди. Достатньо прочитати програму заходу, щоб зрозуміти, що наприклад погодження на тест драйв квадроциклів на території парку ніхто б і не погодив. Тому організатори і не намагались погодити захід належним чином. Натомість організатори залучились підтримкою Херсонської обласної адміністрації, вважаючи, що так можна обійти заборони.

При цьому, наприклад, квадроциклісти планують перетнути всю протяжність Джарилгацького парку в час, коли на узбережжі гніздують рідкісні види куликів, а в високій траві степової частини мешкають степові гадюки, занесені до Червоної книги України, а також переховуються дитинчата копитних, що мешкають на острові. Проведення таких заходів на територіях природно-заповідного фонду без попереднього узгодження та контролю з боку Мінприроди та Державної служби охорони парку неможливе. Зокрема, неприпустимо проводити такі заходи у нинішню пору року.

Завдяки оперативній реакції Мінприроди України, є надія вберегти територію нацпарків від плюндрування колесами позашляховиків. Відсьогодні, зокрема, в місцях можливого потрапляння на о.Джарилгач позашляховиків, чергує державна служба охорони парку, разом з підрозділом поліції.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *