ІГОР ШЕВЧЕНКО ЗАБОРОНИВ РОЗВАЖАТИСЬ НА ДЖИПАХ В НАЦІОНАЛЬНИХ ПАРКАХ

Міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко підписав наказ від 16.03.2015 № 80 «Про додаткові заходи щодо збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду», який забороняє проведення раллі та джипінгів на територіях природно-заповідного фонду.

Згідно з наказом пересування транспортних засобів (автомобілів, снігоходів, мото – та квадроциклів, човнів з двигунами внутрішнього згорання, інших засобів підвищеної прохідності, важкої техніки тощо) у заповідниках відтепер дозволено лише у випадках, коли це необхідно для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій або здійснення погодженої з адміністраціями діяльності – наприклад, виконання своїх обов’язків лісівниками чи проведення наукової діяльності. Крім того, забороняється проведення заходів із залученням звуковідтворювальної техніки.

«Протягом останніх років на території національних природних парків в Україні пройшла ціла низка заходів з раллі та джипінгу. Авторозваги сина колишнього президента коштували заповідному фонду дуже дорого, адже безперешкодно руйнувалась дика природа там, де раніше люди практично не бували. У 2014 році було зафіксовано факти того, як за день через Кінбурнську косу проїжджало до сотні позашляховиків. Це не тільки ставить на межу виживання птахів, що гніздують на піску на березі, але й взагалі може призвести до затоплення цієї коси в разі шторму, що є реальною загрозою для розміщених сіл на цій території. В усіх випадках джипери залишають після себе понівечену природу і зникають непокараними, хоча кожен заїзд джипів на заповідні землі є автоматичним порушенням закону, відповідальність за що передбачена ст. 252 Кримінального кодексу України», – наголосив Ігор Шевченко.

Міністр зазначив, що останніми роками до Мінприроди надходить значна кількість звернень установ ПЗФ, науковців та екологічних організацій, які занепокоєні нанесенням шкоди природним комплексам та об’єктам, розвитком ерозійних та деградаційних процесів, випадками браконьєрства, порушенням режиму охорони установ природно-заповідного фонду, у тому числі неконтрольованим використанням на територіях природно-заповідного фонду транспортних засобів.

На думку Міністра екології та природних ресурсів Ігоря Шевченка такі проблеми варто вирішувати системно, а не тільки переслідувати кожного окремо взятого порушника.

«Коли розроблявся Закон про природно-заповідний фонд, ніхто ще не знав що таке «джипінг». Тодішні законодавці не могли уявити, що по карпатських полонинах їздитимуть колони позашляховиків, по вузькому руслу Сіверського Дінця в заповідних Гомільшанських лісах пролітатимуть океанічні катери, а по національному парку «Дворічанський» браконьєри тікатимуть від служби охорони на стрімких снігоходах. На всіх цих порушеннях варто поставити єдину жирну крапку» – додав Ігор Шевченко.

http://www.menr.gov.ua/press-center/news/123-news1/3609-ihor-shevchenko-zaboronyv-rozvazhatys-na-dzhypakh-v-natsionalnykh-parkakh

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *