Чи прикрасить бирка новорічну ялинку?

«Чи матиме кампанія з «легалізації» новорічних ялинок шляхом навішування на них пластикових бірок природоохоронний результат сказати на сьогодні важко», – вважає голова «ЕкоПраво-Київ» Борис Васильківський.

У той же час спосіб підготовки і проведення цієї кампанії викликає у правників низку питань. Перше і головне з них – це законодавче забезпечення необхідності (обов’язковості) маркування новорічних ялинок «чіпами» (цей термін, застосовуваний багатьма ЗМІ є невірним, оскільки насправді деревця маркуються бірками – шматочками пластика з нанесеним на них штрих-кодом). Ні на сайті головного лісового державного відомства, ні на інших ресурсах експертам ЕкоПраво-Київ не вдалося знайти ні відомчого наказу (причому такий наказ мав би бути зареєстрований у Мінюсті), ні Інструкції (так само підлягає реєстрації), ні Постанови Кабміну тощо.

Як повідомляють колеги з «Зеленого фронту» з Харкова, експеримент з ялинками – на межі провалу (http://pryroda.in.ua/lis/eksperyment-c-elkamy-na-hrany-provala ). Безпосередні виконавці на місцях (міліція, ДАЇ, контролери на ринках тощо) посилаються на Розпорядження обласних державних адміністрацій. Пункт щодо бірок звучить так:

«2. Рекомендувати підприємствам, які здійснюють заготівлю та реалізацію ялинок:
…2.4. Відпуск новорічних ялинок для подальшої реалізації (не зрозуміло, хто кому має відпускати – ЕПК) проводити з додержанням правил їх маркування пластиковими бірками зі штрих-кодом». Тобто – лише «рекомендувати»!

Виникає запитання і щодо того, як бути тим лісопідприємствам, які не підпорядковані ДАЛР, і які фактично позбавлені можливості цьогоріч торгувати ялинками (і тим самим заробити на цьому), оскільки фактично не мали можливості брати участь у експерименті з бирками (про те, які лісгоспи є в Україні див у розділі «2. Хто в Україні управляє лісами?» довідника Лісове законодавство у запитаннях та відповідях, ч. І ).

Ряд видань, особливо бізнесових, називають «чіпізацію» новорічних ялинок пробою, обкаткою системи електронного обліку деревини, який на думку керівництва ДАЛР стане надійним бар’єром на шляху нелегальної заготівлі та нелегального обігу деревини. У зв’язку з цим варто зазначити, що електронний облік деревини за певних умов(!) може дійсно стати ефективним інструментом в лісоуправлінні, але не може повністю замінити усіх інших складових цього управління. А для ефективної боротьби з нелегальною лісозаготівлею потрібен комплекс заходів, держава має ухвалити законодавчі акти, в яких будуть чітко сформульовані терміни, що не тільки визначали б статус легальності деревини на всіх етапах її обігу, а й дали б вичерпний перелік випадків, у яких деревина набуває статусу нелегальної. Також потрібно чітко регламентувати діяльність державних органів у випадку виявлення нелегальної деревини на кожному етапі тощо (детальніше – тут: http://pryroda.in.ua/lis/evropa-ne-pustyt-nelehalnu-dervynu/).

Прес-служба ЕкоПраво-Київ
http://ecopravo.kiev.ua /
http://www.ecoport.org.ua »

1 коментар

  1. lystopad:

    Чи прикрасить бирка новорічну ялинку?
    Відповідь однозначна – ні, але на цих бирках ДП “Укрлісконсалтинг”
    легенько заробило 1 млн доларів.
    Тобто реалізували 6 млн. бирок по 1,35 грн. для підприємств ДАЛРУ.
    В свою чергу підприємства ДАЛРУ(окремі) реалізували вищезгадані бирки
    іншим лісокористувачам по 2,5грн.
    Арифметика проста!!!
    З коментаря, отриманого від працівників комунального лісгоспу

Написати коментар