Природа України

«Ягорлицький Степ» хочуть продати

В області розгорається черговий земельний скандал довкола спроб захвату особливо коштовних природоохоронних територій. Цього разу жертвою приватизаторів може стати заповідник, що створюється на території Голопристанського району за ініціативою Мінприроди і Українського товариства охорони птахів.

На сесії облради, що відбулася 7 жовтня, депутати з подачі херсонського губернатора Бориса Силенкова прийняли звернення до начальника держуправління охорони довкілля Олега Предместнікова з вимогою погоджувати “інвестиційний проект для будівництва і обслуговування установ рекреації”. Йдеться про частину півострова Ягорлицький Кут, яку в 2005 році не вдалося включити до складу Чорноморського біосферного заповідника і таким чином врятувати від приватизації. Ділянку площею в 4,6 тисяч гектарів хочуть продати приватному інвесторові за 100 млн. гривень ще до того, як закінчиться процедура створення тут об'єкту природно-заповідного фонду (ПЗФ) - загальнозоологічного заповідника “Ягорліцький Степ”.

Вже наступного дня після сесії - 7 жовтня - була заявлена прес-конференція за підсумками голосування. На ній мав бути присутнім і незговірливий Олег Предместніков, що відмовляється надати необхідне дерибанщиками погодження, і народний депутат від фракції БЮТ Юрій Одарченко. Проте, схоже, могутній покупець заповідної землі прийняв превентивні заходи. Представників природоохоронної громадськості, що зібралися в прес-клубі, повідомили, що ініціатори прес-конференції в останню мить відмовилися від її проведення.

Скандальне голосування у Херсонській обласній раді викликало бурю емоцій в Києві. На засіданні Верховної Ради 9 жовтня нардеп-бютівець Володимир Скубенко не соромився у виразах, повідомляє інформаційне агентство “контекст-причорномор'я”: “Розбазарювання земель заповідного фонду продовжується повним ходом. Наприклад, обласна рада Херсона прийняла рішення звернутися до начальника Управління екології Херсонської області Предместнікова для того, щоб він погоджував, вдумайтеся лише, 4 тисячі 600 гектарів землі побережжя Чорного моря, Ягорлицький Кут так званий, який звільнився після виходу звідти військового полігону, відразу ж передати сільській раді. Сільська рада швиденько дає цю згоду, і вся обласна рада, за винятком депутатів БЮТ, голосує швиденько за те, аби раздерибанити ці 4 тисячі 600 гектарів. Все це робиться головою обладміністрації Силенковим і головою обласної ради для того, щоб під шумок, під дембель ці 4 тисячі 600 гектарів (ви уявляєте, скільки це коштує!) розбазарити”.

Складно навіть уявити собі збиток природі України і її міжнародному іміджу в результаті реалізації цього масштабного дерибана. Адже йдеться про одну з останніх ділянок приморських степів Європи, що збереглися, місця проживання близько 250 видів птахів, багато з яких занесені до національної і міжнародної Червоні Книги. Зміна статусу цих земель, зокрема, заявлене рекреаційне використання, протирічать нормам українського природоохоронного законодавства, міжнародним угодам і граничить із злочином. Адже ця територія з 3-х сторін граничить з Чорноморським біосферним заповідником - однією з його ділянок (Ягорлицьким Кутом) і акваторіями Тендровського і Ягорлицького заток. І, згідно законодавству України, навіть відвідини цієї ділянки і цих акваторій заборонені! А Тендровська і Ягорлицька затоки, до того ж, є водно-болотяними угіддями міжнародного значення, що знаходяться під охороною Рамсарськой конвенції.

А тим часом, велика частина документів по заповіднику “Ягорлицький Степ” вже підготовлені держуправлінням охорони природи в Херсонської області, наукове обґрунтування необхідності створення цього об'єкту ПЗФ розроблене експертами Українського товариства охорони птахів. Питання лише в тому, чи зуміє Мінприроди вистояти в цій неоголошеній війні олігархічного капіталу проти природи і народу України.

Наталія Бімбірайте, “Вгору”