Природа України

Рада попередньо схвалила заборону на відчуження земель заповідників

Прийнятим за основу законопроектом пропонується заборонити змінювати цільове призначення земель заповідників та відчуження ділянок.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до законів у сфері охорони природно-заповідного фонду України. Законопроект №2311 підтримали 233 народних депутата. Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, "значна кількість територій та об'єктів природно-заповідного фонду не винесені в натуру, поширюється практика відчуження земель природно-заповідного фонду (ПЗФ) для нецільових потреб або вилучення земельних ділянок".

Законопроектом пропонується доповнити закон "Про природно-заповідний фонд України" такою нормою: "Забороняється вилучення, передача у власність та надання у користування земельних ділянок, стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду". Крім того, Земельний кодекс доповнюється наступною нормою: "Забороняється зміна цільового призначення земельних ділянок стосовно яких прийнято рішення про створення чи оголошення територій та об'єктів природно-заповідного фонду".

Джерело: dt.ua