Природа України

Міністерство Енергетики оголошено джерелом небезпеки

Київ, 26 квітня 2008
Активісти Національного екологічного центру відгородили «зону небезпеки» навколо Міністерства палива та енергетики попереджаючи українців про небезпеку повторення Чорнобильської трагедії через енергетичну політику держави. У день 22 річниці аварії на ЧАЕС активісти заявили що висновків з катастрофи не зроблено.Екологи переконані що подовження роботи старих та будівництво нових атомних реакторів, розроблення нових родовищ урану та накопичення радіоактивних відходів становить загрозу для суспільства та довкілля. Вдягнені у захисні костюми і респіратори вони зверталися до перехожих з проханням підтримати ініціативу та підписати листівку зі зверненням до Президента України про перегляд енергетичної стратегії.

«Наслідки аварії на ЧАЕС надзвичайні і ми ще далеко від їх остаточного усунення, – каже Дмитро Хмара, координатор енергетичної програми НЕЦУ. – Але нас непокоїть що нам знову пропонують йти ризикованим шляхом розвитку атомної енергетики і вже витрачають на ці плани громадські кошти.»

«Україна може розраховувати на енергетичну небезпеку лише за умови зниження споживання енергії, наша економіка надзвичайно енергозатратна, - продовжує Хмара. – Світ вже не покладається на атомну енергетику. Альтернативна енергетика стала найбільш привабливим інвестуванням останніх років і Україна як жодна інша держава повинна покладатися саме на свої джерела енергії.»

Цікаво знати, що:

У 2006 році у світі було підключено до мережі 2 нових реактори і остаточно зупинено 8.

У планах уряду зокрема:
- продовження роботи діючих атомних реакторів, термін експлуатації яких закінчується протягом десятиріччя, ще на тридцять років,
- закінчення будівництва до 2030 року ще 14 нових реакторів ,
- будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні
- розширення видобування уранової руди,
- створення виробництва паливних елементів.