Природа України

Волонтерська група “ГЕЯ” відроджує найстаріший ботанічний сад України

Кременець, вид на Кременецький ліцей та гору Бона

Кременець, вид на Кременецький ліцей та гору БонаПроблема збереження екологічно чистих природних об’єктів сьогодні в Україні, як і загалом у світі, стоїть досить гостро. Створення і охорона заповідників, ботанічних садів, парків на території нашої країни є запорукою не лише підтримання екологічної рівноваги, а й сприяє економічному розвитку країни, зокрема, й через популяризацію "зеленого" туризму. Однак, для впорядкування таких територій коштів і людських ресурсів, як правило, бракує, тому волонтерська допомога - як вітчизняна, так і закордонна - є саме на часі.

До Кременецького ботанічного саду на Тернопільщині група волонтерів Асоціації "Новий Акрополь" приїжджає вже восьмий рік. Цьогоріч у двотижневому літньому екологічному таборі взяло участь 60 волонтерів з Києва, Одеси, Донецька, Дніпропетровська та Львова. При цьому майже половина учасників були у Кременці вперше, що свідчить про небайдужість все більшої кількості українців до проблем відродження західноукраїнської зеленої перлини. "Основним завданням табору було надання практичної допомоги в облаштуванні території саду, привернення уваги жителів міста до його проблем, а також поступове перетворення цієї західноукраїнської перлини на популярний туристично-рекреаційний центр", - зазначив керівник табору Володимир Овчаренко.

Волонтерська допомога ботанічному саду передбачала виконання комплексу робіт. Так, прекрасна половина табору працювала на наукових селекційних ділянках, у той час як чоловіки і юнаки закладали сад магнолій, розбивали паркові алеї в центральній частині саду, зрізали старі пустотілі дерева, які мали загрозу падіння. З року в рік видно, як змінюється і розростається сад. На місцях, де раніше були чагарники і виднілися коріння старих дерев, тепер знаходяться доглянуті ділянки. Директор ботанічного саду Василь Стельмащук, як і наукові співробітники, з якими пліч-о-пліч працювали волонтери, розповідали про дослідницьку роботу, яка проводиться на території саду, конференції, організовані їхнім закладом. Кременецький регіон є одним із найчистіших в Україні і створює сприятливі умови для рекреаційної діяльності та науково-дослідницької роботи.

Робочий день волонтерів розпочинався о сьомій годині ранковою зарядкою (охочі прокидалися ще й зустріти схід сонця), після праці в ботсаду поводилися заплановані екскурсії до замків, палаців, соборів Західної України: Дубно, Остріг, палац Вишневецьких, Почаївська лавра, джерело св. Анни, монастир у Межиричах, Підкамені, Тараканівський форт, палац Вороніна у Білокриниці та ін. 23 липня у будинку-музеї Юліуша Словацького творча група "Нового Акрополя" провела літературно-музичний вечір пам’яті Ю. Словацького до 200-річчя від дня народження письменника.

Захід відвідали волонтери міжнародного табору, які на той час працювали у Кременці, а також працівники ботанічного саду і його директор. Родзинкою цьогорічного екологічної експедиції став показ двох вечірніх вистав у таборі: "Маленький Принц" за мотивами однойменної п’єси А. Сент-Екзюпері та п’єса про ангелів. Щовечора над кар’єром, неподалік від якого розташовувався табір, відкривалися чудові панорами заходу сонця. Біля вогнища тим часом лунали звуки гітари - старовинні романси, пісні з кінофільмів... І такими вечорами здавалося, що життя на мить зупиняє свій прискорений ритм. Більшість ночей видалися дуже теплими, тому пощастило ночувати під відкритим небом. Коли падали зорі, кожний традиційно загадував бажання.

Тим часом знавці зоряного неба відшуковували сузір’я, згадуючи про оголошений цього року ООН Міжнародний Рік Астрономії. І недарма - адже в листопаді 2009 р. у приміщенні КЦ "Новий Акрополь" м. Києва планується відкриття виставки з астрономії, підготовка до якої наразі триває. А восени розпочнуться традиційні одноденні екологічні акції у ботанічних садах м. Києва.

Ольга Косянчук, фото надані автором.