Природа України

Безкарність спонукає багатіїв Волині до браконьєрства

Кажуть, саме опівночі всяка нечиста сила виходить на полювання. Що це справді так, нещодавно переконалися співробітники єгерської служби державного підприємства «Мисливське господарство «Звірівське» і працівники обласного управління лісового та мисливського господарства.

Тієї серпневої ночі вони несли чергування з охорони мисливських угідь. Ледь розпочав годинник відлік початку нової доби, як поблизу села Пальче пролунали два рушничні постріли. Обстежуючи місцевість, рейдова бригада виявила на польовій дорозі сліди від шин, а згодом і сам мікроавтобус «Рено» з державним номером АС 39-07 АВ. На вимогу держслужбовців надати автомобіль для огляду, присутні у ньому громадяни відповіли брудною лайкою і втекли з місця події. Єгери невдовзі виявили і квадрацикл, який виїжджав з мисливських угідь в напрямку мікроавтобуса. Зупинити його теж не вдалося. Розвернувшись, він поїхав назад у поле, де розтанув у пітьмі.

А єгерська служба продовжувала чергування. Після п’ятої години ранку начальник мисливського відділу облуправління Віталій Жабчук та директор МГ «Звірівське» Андрій Шпорук знову помітили «Рено», яке виїжджало з тих самих полів, де зник квадрацикл. На вимогу зупинитися автомобіль зробив різкий рух в бік єгерів, мовби намагаючись їх залякати, після чого дременув. Втікачів почали переслідувати. Зупинити мікроавтобус не змогли, оскільки «Рено» щоразу заважало об’їзду. Згодом до затримання авто залучили й працівників державної лісової охорони ДП «Цуманське лісове господарство». Мікроавтобус вдалося зупинити лише при в’їзді на приватну пилораму в селі Кадище Ківерцівського району. На вимогу показати салон мікроавтобуса порушники на кілька секунд відкрили його двері. Цього вистачило лише, щоб побачити схований у салоні квадрацикл, але оглянути автомобіль повністю його водій та пасажири не дозволили. Мікроавтобус швидко заїхав за ворота огородженої високим парканом пилорами.

Невдовзі двоє втікачів, Юрій Ш. і Віталій Ш., мешканці селища Цумань, перелізли через огорожу і почали бити та всіляко обзивати директора МГ «Звірівське» Андрія Шпорука, головного лісничого Цуманського лісгоспу Анатолія Дорошука та інженера охорони і захисту лісу цього ж підприємства Олександра Боровицького. Вони намагалися спровокувати на бійку, але лісівники не піддалися на провокації.

Тим часом, скориставшись сутичкою, водій мікроавтобуса спробував прорватися з території пилорами. Але йому «Нивою» дорогу перегородив начальник мисливського відділу облуправління Віталій Жабчук. Це ще більше розлютило молодиків. Вони спробували заволодіти службовим автомобілем. Коли ж це не вдалося, почали камінням здирати з нього фарбу. Невідомо чим би все закінчилось, якби в ту мить на підмогу єгерям не прибули перший заступник начальника облуправління лісового та мисливського господарства Анатолій Гетьманчук, начальник відділу охорони та захисту лісу цього ж управління Володимир Читкайло, працівники прокуратури та міліції Ківерцівського району. Тоді ж оглянули обидва транспортні засоби, зажадали пояснень у порушників. До речі, квадрацикл не мав державних номерів і не був зареєстрованим.

При обстеженні мисливських угідь, де вночі пролунали постріли, виявили два закривавлених місця. Найімовірніше трофеєм браконьєрів став дикий кабан. Працівники прокуратури та міліції склали протокол.

У цій історії є ще одна пікантна обставина: порушниками Закону України «Про мисливське господарство та полювання» виявилися «віруючі», котрі при потребі заявляють, що не мають права брати в руки зброю.

Як розповів Віталій Жабчук, такі браконьєрські виїзди фіксувалися як працівниками державної лісової охорони, так і єгерською службою УТМР. І не тільки на угіддях Ківерцівського району, а й на території інших районів області та сусідньої Рівненщини. Свідки таких нічних розбійницьких рейдів розповідали, що не раз бачили в мисливських угіддях білий мікроавтобус, квадрацикл, джипи.

Тож хотілося б запитати: що спонукає власників цих дорогих авто, вартість яких подекуди перевищує півмільйона гривень, до браконьєрства? Певна річ, що не голод, а безкарність. Чи не варто правоохоронним органам області всерйоз зайнятися цією проблемою. Інакше в таких сутичках, про які розповіли, недалеко й до людських жертв, не кажучи вже про те, що через подібних губителів природи волиняни невдовзі диких звірів зможуть побачити лише в зоопарках.

Микола ЯКИМЕНКО, Голос України, № 162 (4412),28 серпня 2008 рiк
Джерело: www.fmsc.com.ua