Відкритий лист вчених на захист Національного природного парку “Гомільшанські ліси”

Президентові України
Януковичу В.Ф.

Відкритий лист

Науково-технічної ради Національного природного парку «Гомільшанські ліси»

Шановний Вікторе Федоровичу!

На своєму засіданні 26 квітня 2012 р. Науково-технічною радою Національного природного парку «Гомільшанські ліси» було ухвалене рішення звернутися до Вас з відкритим листом щодо дуже тривожної ситуації, яка склалася останнім часом навколо національного парку.

Національний природний парк «Гомільшанські ліси» (далі НПП) є об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, що функціонує на території Харківської області. Його було створено 2004 р. указом Президента України Л.Д. Кучми після більш як 30-ти річних заяв біологів Харкова про унікальність цього природного комплексу.

За сім років функціонування НПП «Гомільшанські ліси» ввійшов до числа визнаних лідерів у царині охорони природи, наукових досліджень, екоосвіти та надання рекреаційних послуг серед усіх національних природних парків України. Незважаючи на катастрофічний брак фінансування та відсутність матеріально технічної бази, за ці роки вдалось досягнути значних результатів по всіх головних напрямках роботи НПП.

Проте, нещодавно в інтерв’ю інформагенції «STATUS QUO» голова Зміївської райдержадміністрації Мураєв Євген Володимирович зробив низку публічних заяв, що, на нашу думку, виходять за межі його службових повноважень, завдають великої шкоди репутації Національного природного парку та ускладнюють виконання парком функціональних завдань.

Зокрема він заявив, що: «Национальный природный парк «Гомольшанские леса» находится в запущенном состоянии» (http://www.sq.com.ua/). Зі слів пана Голови: «в парке не проводятся санитарные рубки не только в заповедной зоне (3 тыс.га), но и на остальной – хозяйственной части парка, которая занимает 11 тыс.га. …. Из-за того, что в хозяйственной части парка не проводятся санитарные вырубки, в результате пожара парк может сильно пострадать, так как не смогут проехать машины МЧС». В цьому ж інтерв’ю Мураєв Є.В. наголошував, що на території нацпарку розплодилася безліч диких тварин щодо яких треба проводити полювання.

У іншому інтерв’ю (газеті «Слобідський край») голова Зміївської райдержадміністрації повідомив про пошук інвесторів, задля того, щоб розпочати на території нацпарку масштабне будівництво туристичної інфраструктури (козачі села, місця для елітної рибалки тощо).

Виголошуючи подібні заяви, пан Мураєв втручається у царину роботи природоохоронного об’єкта, яка не є в межах його компетенції, оперує неправдивою інформацією та дискредитує НПП «Гомільшанські ліси».

Наголошуємо, що національний парк «Гомільшанські ліси» працює згідно Проекту його організації та інших нормативних документів. Будь які заходи на території парку проводяться лише після проведення фахової оцінки співробітниками відділу науки та моніторингу та узгодження з Науково-технічною радою.

Санітарні та протипожежні заходи в межах господарської зони та зони регульованої рекреації НПП проводяться щорічно у лімітах, визначених Науково-технічною радою Парку та Проектом його організації (затверджений Міністерством екології та природних ресурсів України від 28.11.2011 № 478). Всі дороги розчищені та підтримуються в належному стані. З документами, що підтверджують це, можна ознайомитися в офісі НПП, а також в адміністраціях Держпідприємств «Зміївське лісове господарство» та «Близнюківське лісове господарство».

Проведення санітарних та протипожежних заходів в заповідній зоні було заборонено рішенням НТР, адже це – найцінніше природне «ядро» нацпарку, що має лишатися недоторканим відповідно до Проекту організації НПП. Жодних загроз пожежі для заповідної зони немає й бути не може, адже це – свіжі та сирі діброви й вільшняки, які мають природну стійкість до пожеж.

Ми вважаємо, що своїми заявами, що спираються на неправдиві дані, голова Зміївської районної державної адміністрації Харківської області Мураєв Є.В. зводить наклеп на старішу в регіоні природно-заповідну установу національного значення, а також дискредитує районну державну адміністрацію.

З 1 квітня цього року за незрозумілих обставин не було подовжено контракт з директором НПП «Гомільшанські ліси» Мотляхом О.Д., який очолював нацпарк з моменту його заснування. Це сталося попри те, що щорічні звіти директора отримували позитивну оцінку Науково-технічної ради, директор одержував різноманітні нагороди державних та міжнародних інституцій, а очолюваний ним нацпарк завжди вважався зразковим. Саме за директорства О.Д. Мотляха, колективу національного парку вдалося подолати безконтрольну лісозаготівлю, браконьєрство, спроби намиву піску та незаконної забудови долини р. Сіверський Донець, використання надпотужних човнів, квадроциклів, феєрверків тощо.

Натомість, поданням Голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В. пропонується призначити директором НПП «Гомільшанські ліси» депутата Зміївської райдержадміністрації Сєвєріна І.О. Саме ця особа була замішаною у кількох гучних браконьєрських скандалах, а у травні 2010 р. ініціювала кампанію за ліквідацію національного парку як такого. Ми глибоко обурені спробами призначити директором нацпарку особу, яка публічно виступала за його знищення і добре розуміємо, яка доля може спіткати НПП «Гомільшанські ліси» якщо це таки станеться.

Для розгляду ситуації, що склалася у НПП «Гомільшанські ліси», 26 квітня 2012 р. було скликане позачергове засідання Науково-технічної ради. Але на це засідання не з’явився жоден представник Державного лісогосподарського об’єднання Харківліс та Управління охорони навколишнього природного середовища у Харківській області, для яких піклування долею НПП «Гомільшанські ліси» є не громадським покликанням, а прямим службовим обов’язком.

Дивний збіг обставин, як то публічні негативні заяви Голови Зміївської райдержадміністрації Мураєва Є.В. про роботу НПП «Гомільшанські ліси», не подовження контракту з директором нацпарку Мотляхом О.Д., рекомендація на призначення директором нацпарку Сєвєріна І.О. та ігнорування засідання Науково-технічної ради офіційними особами, які представляють лісівниче відомство та обласне управління екології викликають у Науково-технічної ради велике занепокоєння.

У ситуації що склалася перед національним природним парком знов постають загрози:

– відновлення лісозаготівлі у тих масштабах, як це було до створення цього об’єкту природно-заповідного фонду та без урахування созологічної цінності лісового масиву;

– відновлення необґрунтованого полювання та знищення поголів’я диких видів тварин, яке вдалося поновити з таким трудом;

– передача частини земель у долині р. Сіверський Донець та по берегах озера Біле під приватну забудову.

Такі дії зведуть нанівець результати багаторічної роботи біологів, знищать унікальний природний комплекс та одне з найулюбленіших місць відпочинку мешканців Харківщини й нанесуть великої шкоди природоохоронній справі в Україні в цілому.

У зв’язку з цим, Науково-технічна рада Національного природного парку «Гомільшанські ліси» звертається до Вас за допомогою у розв’язанні проблем, що склалися. Просимо Вас:

Провести відкритий та прозорий конкурс на заміщення посади директора, який би дозволив призначити на цю посаду найбільш гідну та професійну кандидатуру.
Не допустити обрання на посаду директора НПП «Гомільшанські ліси» Сєвєріна І.О., який своєю попередньою діяльністю вже наніс національному парку великої шкоди.
Прискорити процес перепідпорядкування Національного природного парку «Гомільшанські ліси» Міністерству екології та природних ресурсів України.
Прискорити процес одержання Національним природним парком «Гомільшанські ліси» Державного акта про володіння землею, яка передана нацпарку у постійне користування
Дати належну оцінку діям Голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В. стосовно НПП «Гомільшанські ліси».

До листа додаємо довідку Науково-технічної ради про стан справ у НПП «Гомільшанські ліси» та витяг з протоколу засідання НТР від 26 квітня 2012 р.

З повагою,

вповноважені члени Науково-технічної ради НПП «Гомільшанські ліси»

Заслужений працівник освіти України,

володар почесної відзнаки «Слобожанська слава»,

канд. біол. наук Акулов О.Ю.

канд. біол. наук Атемасова Т.А.

канд. біол. наук Влащенко С.В.

канд. біол. наук Гамуля Ю.Г.

канд. біол. наук Зіненко О.І. 13.05.2012

Додаток 1.

Довідка Науково-технічної ради про стан справ у НПП «Гомільшанські ліси»

Національний природний парк «Гомільшанські ліси» (далі НПП) є об’єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення, що функціонує на території Харківської області. Його було створено 2004 р. указом Президента України Л.Д. Кучми після більш як 30-ти річних заяв біологів Харкова про унікальність цього природного комплексу.

Ця територія є рефугіумом, тобто її флора, фауна та мікобіота почали формуватися ще у дольодовиковий період. Тут виявлено низку рідкісних і зникаючих, подеколи реліктових, представників лісової біоти, які входять до Міжнародного та Європейського червоних списків, а також Червоної книги України. На території нацпарку представлені цінні рослинні угруповання із Зеленої книги України. Із такими характеристиками НПП «Гомільшанські ліси» виправдано має ключове положення у Сіверсько-Донецькому природному коридорі – елементі національної екологічної мережі.

За сім років функціонування НПП «Гомільшанські ліси» ввійшов до числа визнаних лідерів у царині охорони природи, наукових досліджень, екоосвіти та надання рекреаційних послуг серед усіх національних природних парків України. Незважаючи на катастрофічний брак фінансування та відсутність матеріально технічної бази, за ці роки вдалось досягнути значних результатів по всіх головних напрямках роботи НПП.

У НПП «Гомільшанські ліси» повноцінно працює відділ науки та моніторингу, який є одним з найбільш потужних наукових відділів з усіх національних парків України. За час існування нацпарку відділом підготовлено 7 томів Літопису природи, загальним обсягом майже 2000 сторінок, опубліковано понад 100 наукових праць (в тому числі статті в загальновизнаних англомовних видіннях). Співробітникам відділу науки, по результатах досліджень на території НПП захищено дві кандидатські дисертації, зараз готуються до захисту ще 3 роботи. Науковцями НПП ведеться моніторинг інших об’єктів ПЗФ на території Харківської області. Підписані угоди та ведеться плідна співпраця із 5 заповідниками та національними парками України та 3 Росії. Усі наукові дослідження, що ведуть співробітники відділу науки та моніторингу так чи інакше пов’язані з актуальними для України питаннями охорони природи. На основі проведених досліджень були розроблені рекомендації для ведення лісового господарства на території НПП, що має на меті збереження рідкісних видів.

Відділом рекреації та екопропаганди два роки поспіль було організовано етно-екологічний фестиваль «Гомільшанський екотоп», на яких були присутні близько 4 тисяч гостей. Обладнано більше 30 місць для відпочинку для надання рекреаційних послуг по території НПП.

У 2007 р. у нацпарку були відкриті перші три екологічні стежки та підготовлені 2 інструктори-екскурсоводи, які розпочали регулярно проводити пізнавальні екскурсії по території парку. У 2009 р. на базі НПП створено Учбово-інформаційний еколого-просвітницький центр де проводяться різноманітні просвітницькі заходи. Національний парк бере участь у виставках та семінарах міжнародного рівня. Неодноразово НПП виступав базою для проведення міжнародних навчальних таборів для волонтерів екологічного руху.

Щорічно співробітники НПП публікують понад 130 еколого-просвітніх статей у ЗМІ, регулярно проводять заняття у навчальних закладах, району та області. Лише за минулий (2011) рік вийшло понад 30 телевізійних сюжетів про НПП. З 2010 р. національний парк видає власний Бюлетень «Гомільшанський вісник» (свідоцтво про державну реєстрацію №1660-401Р), який безкоштовно розповсюджується серед місцевих мешканців.

Завдяки ефективній боротьбі з браконьєрством, що її провадить НПП, значно зросла чисельність ратичних тварин, а лось, що став рідкісним по всій Україні внаслідок незаконного відстрілу, в НПП «Гомільшанські ліси» навіть розмножується. В нацпарку почали гніздуватися орлан-білохвост та орел-скигляк, майже удвічі виросла чисельність орла-карлика та осоїда, – птахів, що занесені до Червоної книги України та охороняються низкою міжнародних угод.

Колективом НПП «Гомільшанські ліси» було одержано низку відзнак (в тому числі міжнародних), які є свідченням його ефективної роботи.

Додаток 2.

26.04.2012 м. Харків

ВИТЯГ

з протоколу № 2/2012 засідання науково – технічної ради НПП «Гомільшанські ліси» від 26 квітня 2012 року

Присутні – Акулов О.Ю., Атемасова Т.А., Біатов А.П., Влащенко С.В., Гамуля Ю.Г., Гончаров Г.Л., Зиненко О.І., Коломійчук С.В., Мєшкова В.Л., Шапаренко С.О., усього10 членів НТР.

Відсутні – 8 членів НТР

У засіданні також прийняли участь 8 осіб, що не є членами НТР.

Головує на засіданні заступник голови НТР Влащенко С.В.

Порядок денний

1. Розгляд ситуації, що виникла довкола припинення трудового договору та звільнення з посади директора Національного природного парку “Гомільшанські ліси” Мотляха О.Д.;

2. Обговорення перспектив подальшого функціонування НПП “Гомільшанські ліси” у ситуації, що склалася;

3. Різне.

РЕЗОЛЮЦІЯ

засідання науково – технічної ради від 26.04.2012 р.

1. Подати на ім’я голови Агентства лісових ресурсів України Сівця В.М. та директора Держдепартаменту заповідної справи Мінекоресурсів України Канцурака В.В. запит на інформацію про підстави звільнення з посади директора НПП «Гомільшанські ліси» Мотляха О.Д. Також просити надати для ознайомлення копію Подання Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства від 30.03.2012 №07-27/118 стосовно не подовження контракту Мотляху О.Д.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

2. Подати на ім’я голови Агентства лісових ресурсів України Сівця В.М. та директора Держдепартаменту заповідної справи Мінекоресурсів України Канцурака В.В. запит на інформацію з проханням роз’яснити, які професійні вимоги висуваються до кандидатури на посаду директора об’єкту природно-заповідного фонду України? Чи передбачене обрання директора національного природного парку за конкурсом? На кого покладена відповідальність відбору найбільш гідної кандидатури?

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно

3. Підтримати клопотання трудового колективу НПП щодо призначення на посаду директора головного природоохоронника НПП «Гомільшанські ліси» Коломійчука С.В., якого було висунуто на зборах трудового колективу НПП від 17 квітня 2012 р.

Результати голосування: «ЗА» – 9 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 1. Рішення прийнято.

4. Звернутися до Президента України та Кабінету Міністрів України з проханням про невідкладне перепідпорядкування Національного природного парку «Гомільшанські ліси» Міністерству екології та природних ресурсів України.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

5. Адміністрації НПП ініціювати процес щодо внесення змін до Положення про науково-технічну раду НПП «Гомільшанські ліси» та Положення про Національний природний парк «Гомільшанські ліси», згідно з яким обрання та звільнення директора НПП має відбуваттися після узгодження з науково-технічною радою.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

6. З метою провадження поточної роботи з реалізації прийнятих ухвал Науково-технічної ради створити Робочу групу у складі членів НТР: канд.біол.наук С.В.Влащенка, канд.біол.наук О.Ю.Акулова, канд.біол.наук Т.А.Атемасової, канд.біол.наук О.І. Зіненка та канд.біол.наук Ю.Г.Гамулі. Групі обрати секретаря, який може вести листування від її імені.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

7. Підготувати відкритий лист Науково-технічної ради НПП «Гомільшанські ліси» до Президента України щодо публічних заяв голови Зміївської районної державної адміністрації Мураєва Є.В., які завдають великої шкоди репутації Національного природного парку та штучно ускладнюють виконання парком функціональних завдань.

Результати голосування: «ЗА» – 9 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» -1. Рішення прийнято.

8. Науковому відділу НПП «Гомільшанські ліси» за участі членів науково-технічної ради підготувати обґрунтоване спростування інформації, наданої Мураєвим Є.В. у інтерв’ю інформагентству «Status Quo» від 19 квітня 2012 р.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

9. Науковому відділу НПП «Гомільшанські ліси» за участі членів науково-технічної ради підготувати спеціальний випуск газети «Гомільшанський вісник», в якому викласти детальну інформацію про ситуацію, що склалася у НПП «Гомільшанські ліси». Донести цю інформацію до відома мешканців Зміївського району Харківської області та широкої громадськості.

Результати голосування: «ЗА» – 10 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято одноголосно.

10. Звернутися до Державного лісогосподарського об’єднання Харківліс (Мусієнко С.В.) та Управління охорони навколишнього природного середовища у Харківській області (Квартенко Р.О.) із запитом про причини відсутності членів НТР, які представляють зазначені відомства, на засіданні від 26 квітня 2012 р.

Результати голосування: «ЗА» – 9 осіб, «ПРОТИ» -1, «УТРИМАЛИСЬ» – 0. Рішення прийнято.

11. Науково – технічна рада надає її керівництву право, у разі необхідності, скликати позачергові засідання у триденний термін від моменту розсилки оголошення засобами електронного зв’язку.

Результати голосування: «ЗА» – 9 осіб, «ПРОТИ» – 0, «УТРИМАЛИСЬ» -1. Рішення прийнято.

Заступник голови НТР
С.В. Влащенко

Вчений секретар НТР
Г.Л. Гончаров


Видео заседания НТР НПП “Гомольшанские леса”:

Leave a Reply