Останні записи

Потрібно знати батькам

Перед вами – класифікація харчових добавок в системі Codex Alimentarius, розроблена Міжнародною організацією з питань продовольства і сільського господарства (FAO) при ООН. Вона відома усім виробникам продуктів харчування. Оскільки FAO – громадська організація, застосування цієї класифікації має лише рекомендаційний характер, але часто на упаковках позначки ФАО можна знайти. І – вирішити, чи варто купувати дитині (та й собі) той чи інший харч.

* Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 – барвники. Часто містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.

* Е171-173 – барвники. Часто містяться в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві. Можуть призвести до захворювань печінки і нирок.

* Е210, Е211, Е213-217, Е240 – консерванти. Зазвичай є в консервах будь-якого виду (гриби, компоти, соки, варення). Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.

* Е221-226 – консерванти. Часто використовуються при будь-якому консервуванні. Можуть призвести до захворювань шлунково-кишкового тракту.

* Е230-232, Е239 – консерванти. Часто можна знайти в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції.

* Е311-313 – антиоксиданти (антиокислювачі). Нерідко є в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

* Е407, Е447, Е450 – стабілізатори і загущувачі. Нерідко містяться у варенні, джемі, згущеному молоці, шоколадному сирі. Можуть викликати захворювання печінки та нирок.

* Е461-466 – стабілізатори та загущувачі. Можна знайти у варенні, джемі, згущеному молоці, шоколадних сирках. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

* Е924a, Е924b – піногасники. Містяться в газованих напоях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин.

Бензоат натрію (Е 211). Натрієва сіль бензойної кислоти. Виконує досить важливу функцію консерванта – перешкоджає бродінню соків, не дає розмножуватися бактеріям. Її додають у газовану воду і чіпси, м’ясо і кетчуп. Тривале вживання Е 211 в їжу може призвести до порушень в обміні речовин і викликати рак.

Аспартам (Е 951). Цей підсолоджувач і підсилювач смаку замінює цукор в продуктах для діабетиків. Аспартам додається в жуйки, напої, консерви, приправи тощо. Вже кілька років в Америці, де він застосовується дуже широко, йде кампанія із заборони Е 951. Продукти з додаванням аспартаму можуть викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності.

Консервант Е240 (формальдегід) зустрічається у консервах (гриби, компоти, варення, соки тощо).

Усі консерванти і стабілізатори діють на кшталт антибіотиків, вбиваючи мікрофлору кишківника і викликаючи дисбактеріоз з усіма його наслідками. Усі вони відносяться до найбільш шкідливих домішок.

Крім названих вище, є хімічні сполуки, які не вважаються небезпечними і дозволені до застосування в усьому світі. Однак, судіть самі, наскільки доречно говорити про їх нешкідливість. Ось одні з найпоширеніших:

* Е250 – нітрит натрію, Е251 – нітрат натрію, Е252 – нітрат калію

Без цих добавок неможливо уявити собі ковбасні вироби. У процесі обробки ковбасний фарш втрачає свій ніжно-рожевий колір, перетворюючись на сіро-буру масу. Тоді в хід йдуть нітрати і нітрити, і от з вітрини на нас “дивиться ” вже варена ковбаса кольору свіжої телятини. Нітродобавки містяться не тільки у ковбасних виробах, а й у копченій рибі, шпротах, консервованому оселедці.

Дієтологи радять споживачеві уважніше читати написи на етикетках. Бо замість м’ясного виробу можна купити крохмаль зі смаком, запахом і кольором ковбаси.

Деякі добавки шкідливі тільки у великій кількості, але канцерогени мають властивість накопичуватися в організмі. Тож з часом це дасть про себе знати. Будь-яка модифікація продуктів робить їх потенційно небезпечними для здоров’я. Вживання синтетичних підсилювачів смаку і кольору – це обман власного організму.

Тому краще вживати екологічно чисті продукти – свіжі сирі овочі, фрукти і ягоди. Не варто купувати продукти з великим терміном зберігання, це ознака того, що там багато консервантів.

Leave a Reply