Треба заборонити джипінг в природних заповідниках

Бригинець хоче заборонити перегони на авто-мототранспорті та масові заїзди приватної високопрохідної техніки (джипінг) на територію об’єктів природно-заповідного фонду.

Про це повідомила прес-служба народного депутата України Олександра Бригинця.

«Високопрохідна техніка використовується людьми для проїзду у найбільш привабливі місця відпочинку. Також багато автолюбителів використовують території ПЗФ для отримання задоволення від подолання бездоріжжя. Джипінг призводить і до появи загроз надзвичайних ситуацій. Так, на території НПП «Білобережжя Святослава», в межах якого розміщені три населені пункти, масовий заїзд автотранспорту на берегову смугу руйнує береговий вал. В штормових умовах, хвилі можуть затопити населені пункти, прорвавшись на територію Кінбурнської коси через порушені ділянки берегового валу. Я там був особисто і бачив на власні очі наскільки це актуальна проблема», – навів приклад О.Бригинець.

Депутат нагадав, що в минулому проблема джипінгу на природних територіях вже піднімалася на державному рівні і, як наслідок, спільними зусиллями громадськості і Мінприроди вдалось зупинити навіть раллі-рейд 200 джипів по заповідниках Полісся, яке очолював В.Янукович молодший.

Саме тому нардеп звернувся до Міністра екології та природних ресурсів України з проханням надати доручення відповідним службам видати Наказ Мінприроди про заборону заїзду приватного автотранспорту, мототранспорту та квадрациклів на природні території об’єктів природно-заповідного фонду поза дорогами загального користування.

«Поява такого наказу допоможе працівникам служб охорони ПЗФ більш ефективно боротись з порушеннями природоохоронного режиму територій ПЗФ», – заявив О.Бригинець.

Екологи наголошують, що джипінг на природних територіях є вкрай шкідливою формою рекреації, несумісною з режимом заповідних територій. Джипінг призводить до руйнування природних ландшафтів (НПП «Білобережжя Святослава», карпатські заповідні території), до знищення видів тварин (карпатські заповідні території) та рослин (приморські, поліські та степові території ПЗФ), занесених до Червоної книги України. Порушені природні ландшафти починають стрімко деградувати, втрачають стійкість до чужорідних рослин та проявляють ознаки стрімкої ерозії.

http://bryhynets.com/index.php?nma=news&fla=stat&cat_id=1&nums=6083

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *