Джипери сплюндрували одну з найкращих балок Миколаївщини

1-2 вересня у Миколаївській області 4 етап ралі «Кубок Лиманів» відбувся поблизу м. Миколаїв повздовж Капустяної балки. 50 екіпажів взяли участь у гонці, ще не більш ніж двісті осіб, разом із тими хто обслуговував захід, спостерігали за видовищем – відчували, за словами депутата обласної ради Миколи Жука: “…колоссальный всплеск адреналина, как у спортсменов, так и у зрителей”. Про це повідомляє ресурс «http://novosti-n.mk.ua».

Спеціально для цього ралі через всю балку прокладено нову дорогу http://www.novosti-n.mk.ua/news/read/43566.html, проведення тут наступних перегонів планується у травні.

Найбільш збереженою частиною Капустяної балки є її середня частина площею близько 800 га, яка розміщена на землях Тернівського воєнного полігону. На цій території мешкають декілька десятків видів рослин і тварин, що занесені до охоронних списків різних рівнів. Миколаївські екологічні організації неодноразово піднімали питання про надання цій території природно-заповідного статусу.
Крім цього балка є єдиним місцем для випасання худоби місцевими жителями.

Під час ралі та по його завершені екологи обстежили місцевість. Вже перше візуальне обстеження території показало, що перегони здійснили вкрай шкідливий вплив на природу Капустяної балки. Ралі призвело до значних ерозійних процесів в балці. Ознайомиться з фото можна за адресою http://www.ex.ua/view/16605740.



Активісти громадської кампанії «Збережемо українські степи!» звернулись до Міністерства екології та природних ресурсів України з проханням не допустити повторення автоперегонів на природних степових ділянках, зобов’язати державне управління екології та природних ресурсів в Миколаївській області включити територію Капустяної балки до регіональної екологічної мережі та надати їй заповідний статус у відповідності до підготованого наукового обґрунтування.

Також учасники громадської кампанії звернулися з інформаційним запитом до державного управління екології та природних ресурсів в Миколаївській області щодо проведення державної екологічної експертизи побудови дороги через територію Капустяної балки, та до природоохоронної прокуратури з проханням перевірити законність проведення ралі на цій території.

Громадська кампанія «Збережемо українські степи!»
www.pryroda.in.ua/step
Громадська кампанія проти джипінгу на природних територіях
www.pryroda.in.ua/jeaping

Додаток: ДОВІДКА ПРО ПРИРОДООХОРОННУ ЦІННІСТЬ ЦІЛИННОГО СТЕПОВОГО МАСИВУ «КАПУСТЯНА БАЛКА»

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *