Зупинити будівництво сміттєспалювального заводу!

troeschyna_smizavod.jpgМолодіжне відділення Національного Екологічного Центру України розпочало збір підписів мешканців Києва проти будівництва сміттєспалювального заводу в Києві.

Завод планують збудувати на задвірках Троєщини - найбільш заселеного та водночсас найменш озеленого району Києва. Фактично, ніде в Україні такий завод не можна збудувати, щоб він зашкодив більшій кількості людей.

НІ – СМІТТЄСПАЛЮВАЛЬНОМУ ЗАВОДУ В КИЄВІ!

Міська влада тривалий період не зважала на проблему утилізації міського сміття, результатом чого стала критична ситуація у цій сфері сьогодні.

Єдиний полігон №5 для захоронення твердих побутових відходів Києва вже декілька років, як переповнений. Це створює загрозу виникнення масштабної екологічної катастрофи. Атмосферні опади, вимивають у грунт та поверхневі і підземні води фільтрат, що є концентратом небезпечних хімічних речовин. Також небезпечним є забруднення звалищем атмосферного повітря – внаслідок відсутності вловлювання газів, що утворюютсья при
розкладанні відходів та періодичного займання. Все це призводить до отруєння навколишнього середовища – головної складової якості життя людини.

Працюючий в Києві сміттєспалювальний завод «Єнергія» може спалювати до 20 % від загального обсягу міських відходів, причому у якості кінцевого продукту утворюється зола, набагато більш токсична у порівнянні з вихідним сміттям. При спалюванні сміття утворюєтсья цілий ряд надзвичайно небезпечних для здоров'я людини і довкілля речовин, в тому числі діоксини і фурани. Наразі цей сміттєспалювальний завод входить до п'ятірки підприємств-найбільших забруднювачів атмосферного повітря в Києві.

Ми виступаємо проти будівництва нового сміттєспалювального заводу в Києві, керуючись наступними доводами:
1) Міська влада не відповіла нам на такі запитання: Яку частку загального обсягу міських відходів зможе прийняти цей завод? Яка фракція сміття буде спалюватися (все разом чи з попереднім сортуванням)? Яким буде обсяг золи, що залишиться після спалювання сміття та яким чином вона буде утилізуватися? Яким чином буде здійснюватися доставка сміття до заводу (немає схеми руху мусоровозів до планованого заводу)? Яким чином буде гарантована безпека для жителів Києва та Київської області та для довкілля? Натомість Київрадою уже виділена земельна ділянка (площею 5,5 га на Троєщині) під будівництво сміттєспалювального заводу. Така поведінка міської влади не викликає у нас впевненості у виправданості будівництва сміттєспалювального заводу.

2) Не було проведено загальноміського громадського обговорення по цьому питанню з представленням проекту і технологій, що будуть використовуватись на сміттєспалювальному заводі.

3) Сміттєспалювальний завод сам по собі не вирішить проблему утилізації сміття в Києві. Проблема утилізації міського сміття має розглядатися комплексно, при цьому варто зосередити увагу на таких ключових напрямках вирішення проблеми сміття, як: роздільних збір (по цьому напрямку вже є позитивний досвід в Києві, цей напрямок необхідно розвивати) та повторна переробка, зменшення обсягів утворення відходів, будівництво нового сучасного полігону для захоронення залишків сміття, що не можуть бути перероблені (з противофільтраційним екраном та системою уловлювання біогазу) та будівництво безпечних для довкілля і здоров'я людини сміттєПЕРЕРОБНИХ заводів.

Детальніше про сміттєспалювальні заводи можнапрочитати тут.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!