Рятуючи еліту в Кончі-Заспі, знищили тонни риби

Київська ГЕС, щоб уникнути затоплення столиці, спустила частину води, внаслідок чого товстий шар льоду в буквальному значенні придавив тонни риби.

Ближче до берега лід ліг просто на дно, тому рибалки і місцеві жителі легко діставали з-під льоду судака, окуня і величезних сомів, пише "Сегодня".

Однак, самі чиновники визнають, що все можна було зробити по-людськи: якби перед спуском води пустили криголам - риба залишилася б живою.

За словами одного з рибалок Юрія, рівень води понизився від 1 до 4 метрів.

"Напевно, боялися, що палаци на Конча-Заспі затопить, де все начальство живе - тому швидко спустили воду. Дістаємо рибу руками, сачками. Рибінспектори кажуть, щоб ми брали не більше 5 кг, але ми за три година наловили близько 25-30 кг судака! Коли почне гнити під водою, буде катастрофа", - сказав Юрій.

Інший рибалка запевнив, що ходять по рибу вже другий день поспіль усією родиною і рибу просто мішками додому тягнуть.

За словами старшого держінспектора рибоохорони Юрія Тарана, який чергував біля водоймища, одному рибалці дозволяється винести не більше 5 кілограмів риби, тих, хто бере більше, штрафують за браконьєрство.

"Це природне явище, так звана задуха. Одна з причин: гниє підводна рослинність, виділяється метан, що витісняє кисень, і риба задихається. Друга: рибі не вистачає повітря через товстий лід. Трохи підсилило задуху те, що спустили воду щоб уникнути затоплення населених пунктів", - сказав Таран.

Директор каскаду київських ГЕС і ГАЕС Микола Бідний розповів, що рішення спускати воду було прийняте міжвідомчою комісією при Держкомводгоспі в "інтересах всієї України".

"Ми понизили рівень води на півтора метра, і не різко, а по 2-3 сантиметри на добу, але ніяк не на 4 метри за раз! Так, мінус, що на мілководдях придавило рибу. Але ж ми рятували людей! А якби на водоймище був криголам, то риба не задихалася б! Спочатку лід би розламали, а потім спустили море. Говорять, що на цьому тижні судно візьметься за роботу", - сказав Бідний.

Як відомо, на початку квітня у столиці очікується повінь, яка може підтопити Дарницький, Дніпровський, Деснянський і Подільський райони Києва.

Раніше повідомлялося, що загибль риби може призвести до того, що в кранах киян з'явиться вода з душком.

Джерело: www.zaua.org

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!