Знайшли дуб Івана Богуна

Дуб Івана БогунаУ селі Кальник Іллінецького району Вінниччини знайшли дуб, посаджений Іваном Богуном 5 грудня 1649 року, при посвяті його в полковники Кальницького полку. Дерево висотою понад 20 м, має 4 м у обхваті.

— Вирахували його місяць тому, — розповідає сільський голова Павло Корецький, 55 років. — Його історію досліджує Григорій Казмірчук, професор Київського університету імені Шевченка. Він родом із нашого села.

Розповів, що знайшов в архівах документи. У них записано: ”5 грудня 1649 року був висвячений на кальницького полковника старшиною кальницького, уманського, черкаського полків і архимандритом дияконом Онуфрієм Іван Богун. На предмісті містечка Кальник ним власноручно був посаджений дуб, який символізує могутність козацького роду”. На околиці села в нас дійсно росте старий дуб. Я припустив, що то він.

Корецький запросив Павла Акішева, директора підприємства ”Іллінецьке лісове господарство” та місцевого лісника Валентина Кавуненка. Заміряли діаметр і висоту.

— Вік дерева без зрізу визначали за європейською методикою, — каже 60-річний Павло Акішев. — Згідно з нею метр обхвату дерева — 100 років його життя. Дуб має в обхваті понад 4 метри. Вік, виходить, приблизно 400 років. Ріс у не надто гарних умовах — при дорозі, в ущільненому грунті. Але має велику й густу крону. Тобто здоровий і міцний.

Поблизу встановлять гранітний камінь із меморіальною дошкою. На ній зазначать, що дуб посадив 5 грудня 1649 року Іван Богун. Камінь із плитою замовили за 2500 грн у гранітному кар’єрі селища Стрижавка Вінницького району.

— Площадку навколо викладемо плиткою, поставимо ковану залізну огорожу, — продовжує Корецький. — Через дорогу встановимо біг-борд із написом, що це дуб Івана Богуна.

Дерево увійде в перелік місцевих туристичних принад.

Джерело: Український лісовод

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!