Журналісти назвали найактуальніші проблеми Києва

8 листопада кияни побачили на екранах своїх телевізорів нестандартний випуск ток-шоу «Київський форум». Цього разу для обговорення київських проблем були запрошені не чиновники, не активісти громадських організацій, не експерти і навіть не схвильовані кияни. Цього разу ведуча Рена Назарова зібрала в студії представників «четвертої влади» - журналістів київських ЗМІ, що пишуть про проблеми Києва.

Нескладне анкетування, проведене передачею напередодні показало, що журналісти вважаюить, що в 2007 році до першо п'ятірки проблем, з якими місцева влада не може або не хоче, впоратися, є:
- транспортні затори;
- корумпованість керівництва міста;
- хаотична забудова Києва;
- непрозорий розподіл земельних ділянок
- зменшення зелених зон;
В той же час кияни, опитані громадською організацією «Думай» назвали дещо інший перелік найдошкульн ших проблем:
- висока платня за компослуги;
- незадовільна робота житлово-комунальних служб;
- високі ціни на житло;
- поганий стан еколого-санітарний стан, засміченість;
- транспортн затори на дорогах.

Втім, обидва «проблемних» списки перегукуються. Відтак формальнрий привід говорити з журналістами про проблеми Києва є.
Проте розмова в ефірі швидко перейшла з русла власне проблем Києва в русло проблем міських ЗМІ, які пишуть і говорять про столичні негаразди.
Підняли мову і про самі ЗМІ, як проблему Києва. Дійсно, українські медіа не відчувають себе в повній мірі тією «четвертою владою» і не усвідомлюють покладеної на них відповідальності. Адже пересічний киянин, що не розбирається у нюансах проблем, які його оточують, майжне цілковито поклається на газети і телебачення. А що ж тоді, коли самі ЗМІ не розуміються на цих проблемах? Більшість актуальних проблем лежать в площині земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства, частна – в площині охорони історико-культурної спадщини. При цьому практично всі столичні ЗМІ не мають у своєму штаті фахівців по цим темам. Через це, більшість актуальних проблем і новин висвітлюються стисло і неякісно або ж взагалів проходять в режимі «новинних стрічок», в той час як варто було б висвітити їх значно ширше.

Видання, в якому немає вузьких фахівців принаймні по найактуальнішим темам, легко спровокувати. Про це висловився Василюк Олексій, що представляв на «Київському форумі» портал «Природа України»: «Журналісти один поперед одного поспішають опублікуватьи гарячі новини і зовсім не розбираються що пишуть. Чиновники цим користуються і роблять медіа-провокації. Наприклад Київрада дерибанить 2000 га парків і при цьому 271 га приміських лісів переводить в статус міської зеленої зони... проводять якийсь там брифінг і кажуть «В Києві з’явились нові парки»... і всі газети як один пишуть «Класно, в Києві з’явилось 271 га нових парків» в той час як треба писати, що роздали 2000 га. Ще приклад: Київрада скорочує площу найціннішого заказника в Києві «Острів Жуків» вдев’ятеро і з трибуни кажуть «Ми створили заказник»... і всі журналісти тут же пишуть «Вау! Кияїврада створила заказник!» в той час, як вона його знищила».

Серед учасників передачі був присутній один з небагатьох професіоналів своїй теми, біолог за оствітою, Олег Листорад. Володар «Золотого пера», нині безробітний екс-журналіст «Столиці», вже багато років є прикладом фахівця своєї справи, журналіста, що дійсно розбирається в тому, про що пише. Минулого року Олег Листопад видав книгу, покликану підвисити екологічну грамотнсть українських журналістів. Але очікуваного ажіотажу серед ЗМІ вона не отриала. Очевидно, на думку редакторів, «галопом по європам» - значно зручніший формат.

Незалежні журналісти, присутні на передачі, закликали колег підвищувати свою кваліфікацію і чим можна більше писати про актуальні проблеми – писати «поки проблема є в принципі», а не «поки вона ще є новиною». Лише так ЗМІ зможуть реально впливати на ситуацію в Києві і в Україні. Лише так вони зможуть не дати людям опустити руки.

Представник сайту «Наш Київ» Олег Андрос підняв питання і про цензуру опозиційних до влади ЗМІ. Так, ще наприкінці 2006 року хакерська атака знищила сайт «Наш Київ», була закрита «Екологічна газета», що була єдиною екологінчої газетою, яку можна було виписати в Україні... Крім того, тиск з боку адиміністрації знищив незалежну газету Київського універстету імені Тараса Шевченка «Універ». Проблема студентських газет взагалі дуже серйозна, адже керівництво навчальних закладів не зацікавлене в тому, щоб студенти широко обговорювали власні недоліки роботи свого ВУЗу.

Кореспонденти і редактори жаліються на відсутність важелів впливу на ситуацію, які б, в принципі, мали б бути у «четвертої влади». Втім, незалежних аполітичних видань, які б відкрито протиставляли себе діючій міській владі Києва майже нема. Можливо, причина цього криється в міркуванням маркетологів і піарщиків, а можливо видання не бажають унаслідувати гіркий досвід «Екологічної газети» і «Нашого Києва». Крім видань громадських організацій в місті лишаютьсмя лише газети «По-Киевски» і «Контраст», що не соромляться відвверто викривати протиправну діяльність влади і, власне передача «Київський форум», що раз-по раз віддає на поталу громадськості того чи іншого чиновника, примушуючи його в ефірі відповідати на прямі питання киян.

Гості «Київського форуму», чий професійний стаж сягає радянських часів, пригадують, яку вагу мала тоді бодай одна критична стаття в пресі і якбайдуже ставиться до критики влада тепер.

Журналіст «Известиии в Украине» Володимир Заманський підсумував сказане в ефірі перефразованим афоризмом одіозного Гебельса «Пишіть правду, правду і нічого крім правди... щось та й залишиться».

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!