«Жуків острів» по-троху здають у судах (звернення до ЗМІ)

345435134.jpg24 липня у апеляційному господарському суді розпочався розгляд апеляційної скарги Прокуратури м.Києва на рішення Господарського суду м.Києва щодо острова Жуків. Нагадуємо, що 22.08.2007 р. Київська міська рада безпідставно скоротила площу найбільшого заказника Києва «Острів Жуків» з 1630 га до 196 га. Після цього, 1 жовтня 2007 року, всі виведені зі складу заказника землі роздані під забудову котеджними містечками. Внаслідок активної реакції природоохоронних організацій, Прокуратура м.Києва подала позов до Господарського суду м.Києва, вимагаючи скасувати незаконне рішення Київради. В червні 2008 р. Господарський суд відмовив у задоволенні позовних вимог. 24 липня за апеляційною скаргою прокуратури м.Києва розпочався новий розгляд справи.

На думку третьої сторони у цій надзвичайно важливій справі, Національного екологічного центру України, дуже важливо, щоб такі судові розгляди відбувались в присутності засобів масової інформації. Тим більше, справа «Острова Жуків» -найгучніший земельний скандал Києва за останні 2 роки.

Наступне засідання відбудеться у господарському апеляційному суді м.Києва 6 серпня 2008 р. о 12.00.

 

Втім, поки триває цей судовий процес, по самих землевідведеннях 1 жовтня суди вже програні. І ніхто про це не знає – ні засоби масової інормації, ні кияни.

Як повідомиляє сама Прокуратура м.Києва у листі №05/2-7645-08 від 16.07.2008 р. на даний час ситуація склалась така:

 У грудні 2007 року прокуратурою м.Києва до Господарського суду м. Києва пред’явлено позови в інтересах Державного агенства земельних ресурсів України до Київської міської ради по землевідведеннях щодо товариств «Котміст», «Технолог», «Транспортник», «Залізничник», «Медтехнік», «Соцбудівництво». В усіх випадках прокуратура вважає землевідведення зазначеним товариствам незаконними. Втім, 18.01.2008 рішенням Господаського суду м.Києва у задоволенні позовів відмовлено. Ці судові рішення оскаржені прокуратурою в апеляціному порядку. 27.03.2008 постановами Київського апеляційного господарського суду рішення Господарського суду м.Києва щодо товариств «Транспортник» та «Медтехнік» скасували і прийняли нові рішення – задовольнити позовні вимоги Прокуратури м.Києва. Проте, вже 14.05.2008 р. Вищий господарський суд України все повернув назад, визнавши, що цим товариствам земля була виділена законно. Прокуратура оскаржила ці постанови в касаційному порядку до Верховного Суду України.

Що ж стосується решти товариств, які збираються забудовувати острів, то апеляційний господарський суд навіть не скасовував рішення суду першої інстанції, 17.01.2008 залишивши його рішенян без змін. Постанова оскаржена прократурою у касаційному порядку.

 Радикально налаштовані громадські організації переконані, що існує спеціальна  технологія, згідно з якою державні органи швидкими темпами програють по проблемній темі суди всіх інстанцій. Після цього вже ніхто не може оскаржувати ті самі рішення у судах. Чим швидше це відбувається – тим більше шансів, що ніхто з активної громадськості не встигне підготувати свій власний позов.

 Закликаємо зацікавлених в питаннях охорони довкілля та земельних питаннях журналістів не зволікати і відвідувати судові процеси. Між іншим, виключно завдяки активному висвітленню проблеми в ЗМІ, на минулому тижні на Жуковому острові вдалось заборонити незаконне проведення байкерського фестивалю.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!