На Дніпропетровщині затягується питання створення НПП “Самарський ліс”

У Дніпропетровській області ще у 2009 році мало бути завершене створення Національного природного парку "Самарський ліс". Про причини зволікання з його створенням і необхідні дії для пожвавлення цього процесу говорили на нараді у Дніпропетровській обласній організації Українського товариства охорони природи

На нараді в Будинку природи в м. Дніпропетровську було порушено питання затягування створення Національного природного парку „Самарський ліс" („Самарський бір"), який має знаходитись у Дніпропетровській області у Новомосковському та Павлоградському районах (між селами Новостепанівка, Попасне, В'язівок, Булахівка, Знаменівка, Хащове, Вільне та м. Новомосковськ).

Хоча за європейськими нормами площа природно-заповідного фонду має становити до 10 відсотків від загальної території, в середньому по Україні вона складає лише близько 5 відсотків, а на Дніпропетровщині лише 1,1 відсотка.

Посприяти поліпшенню цього становища могло б створення Національного природного парку "Самарський ліс", тим більше, що вже закладена правова база для вирішення цього питання.

Так, Указом Президента України від 10.03.1994 р. № 79/94 „Про резервування для наступного заповідання цінних природних територій" передбачено резервування для наступного заповідання вказаного природного комплексу.

Законом України „Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000 – 2005 роки" від 21.09.2000 р. (додаток № 7) передбачено створення національного природного парку „Самарський бір", для чого передбачалось виділення бюджетних коштів. На виконання вказаної Загальнодержавної програми Дніпропетровською обласною радою ухвалено рішення від 19.03.2002 р. № 525-22/ХХХІІІ „Про природно-заповідний фонд області" та від 22.03.2006 р. № 768-33/IV „Про затвердження програми формування та розвитку національної екологічної мережі Дніпропетровської області на 2006 – 2015 роки", якими передбачено створення національного природного парку „Самарський бір" і подальша організація на його основі біосферного заповідника. Завершення цих робіт передбачалась у 2009 р.

Хоча 2009 рік вже минув, фактично національний природний парк створено не було. Однією з причин зволікання стала позиція Міністерства оборони України, згода якого необхідна для створення парку, адже в ньому знаходяться військлісгоспи.

Питання створення НПП „Самарський бір" неодноразово розглядалось Громадською радою організацій природоохоронного спрямування при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища у Дніпропетровській області, де необхідність створення цього національного природного парку була одностайно підтримана всіма громадськими організаціями.

Учасники наради вирішили вжити невідкладних заходів для прискорення створення Національного природного парку "Самарський ліс" та звернулись до відповідних органів державної влади з приводу ситуації, що склалась.

Автор: Сергій Єдаменко
Джерело: bei-news.blogspot.com

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!