Виставка фотографій «Заповідна Україна» вирушає країною

Державна служба заповідної справи України, Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» та Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України» оголошують відкриття пересувної виставки фотографій «Заповідна Україна».

На виставці представлені 50 кращих робіт – учасниць конкурсу «Заповідна Україна». Конкурс фотографій природоохоронних територій, присвячений Міжнародному року біорізноманіття, тривав три місяці. Змагання викликало жвавий інтерес і серед професіоналів, і серед любителів фотографії. Загалом на конкурс було надіслано біля 700 робіт, що відображають природні дива різних куточків України. Авторитетне журі, до складу якого входили представники організаторів та партнерів конкурсу, доклало багато зусиль для визначення кращих робіт.

Найбільш популярними об’єктами фотографування виявилися Карпатський біосферний заповідник, Ялтинський гірничо-лісний заповідник, Карпатський національний природний парк та Кримський природний заповідник. Героями багатьох робіт стали національний природний парк «Синевир», природний заповідник «Горгани», Шацький національний природний парк, Карадазький природний заповідник, Опукський природний заповідник, національний природний парк «Подільськи Товтри», національний природний парк «Сколівські Бескиди», національний природний парк «Святі гори», Дніпровсько-Орільський природний заповідник, національний природний парк «Великий Луг», Луганський природний заповідник, різноманітні заказники та окремі пам`ятки природи.

«Виставка фотографій демонструє людям, що в Україні є не тільки Крим і Карпати, а й багато інших масштабних об’єктів природно-заповідного фонду, прекрасних ландшафтів та унікальних природних цікавинок» - відмітив старший програмний менеджер представництва Програми розвитку ООН в Україні Сергій Волков під час церемонії відкриття.

Перше місце у конкурсі завоювала робота Юрія Пекеліса «Мелодія ріки» (р. Яремча, Карпатський національний природний парк). На другому місці – фоторобота «Вечір Мармаросів» Олександра Котенка, зроблена у Карпатському біосферному заповіднику. На третьому місці – фотографія гори Писаний камінь, геологічної пам'ятки природи у Івано-Франківській області, автором якої є Роман Федоришин. До того ж, окремий приз отримає робота Ольги Демченкової «Захід сонця на мисі Айя», яку обрали кращою відвідувачі Інтернет-порталу Bigmir.net, де знаходиться офіційна сторінка конкурсу.

Компанія «Samsung Electronics Україна» надала переможцям конкурсу призи: автори п’ятьох кращих фотографій отримали жорстки диски для зберігання інформації.

«Компанiя Samsung Electronics докладає багато зусиль для захисту навколишнього середовища в усіх аспектах. Пiдтримуючи такi проекти, як фотоконкурс ПРООН, ми робимо свiй вклад в те, щоб зробити наш світ кращим і більш екологічно чистим місцем для життя. Ми сподіваємось, що цей конкурс, а особливо виставка кращих фоторобiт, надихнуть багатьох людей в Україні взяти участь у «зеленому» русі», — зазначив у своєму посланні до переможців Юнгчул Парк, голова представництва Samsung Electronics в Україні.

Крім того, першу десятку переможців відзначено почесними нагородами від Програми розвитку ООН в Україні та Асоціації природоохоронних територій України. Також переможці отримали й призи медіа-партнеру конкурсу «Заповідна Україна» - журналу «Photographer».

50 найкращих знімків увійдуть до складу пересувної виставки «Заповідна Україна». 3 26 листопада по 23 грудня виставку зможуть безкоштовно відвідати кияни та гості міста у Галереї мистецтв ім. Олени Замостян Національного університету «Києво-Могилянська академія» за адресою вул. Іллінська, 9. Наступного року виставка вирушить у подорож регіонами України.

Виставка «Заповідна Україна» також присвячується збереженню біорізноманіття в нашій країні. Міжнародний рік біорізноманіття, яким ООН проголосила 2010-й, добігає кінця, але важливо, щоб люди пам’ятали про збереження різноманіття рослинного і тваринного світу завжди, а не тільки у спеціальні часи.

На сьогодні, за даними ООН, під загрозою зникнення перебувають понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. За останні п`ятнадцять років «Червона книга України» потовщала майже на третину.

Тварини, рослини, гриби, риби, амфібії вимирають прискореними темпами. Але цей факт залишається поза свідомістю громадян країни.

Виставка «Заповідна Україна» приверне увагу українців до краси рідної природи та важливості збереження природних багатств нашої країни. Адже втрата біорізноманіття загрожує нестачею харчових продуктів, деревини, лікарських засобів, джерел енергії, знищує можливості для відпочинку та туризму. Саме біорізноманіття є запорукою екологічного здоров`я всієї країни.

Організатори та партнери конкурсу: Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні», Державна служба заповідної справи України, Всеукраїнська громадська організація «Асоціація природоохоронних територій України». Технічний партнер конкурсу - компанія «Samsung Electronics Україна».

Інформаційні партнери: журнал «Photographer», газета «Дело», портал «Bigmir.net».

Нагадаємо, що до об’єктів природно-заповідного фонду України відносяться: природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, заповідні урочища, ботанічні сади, дендропарки, а також пам’ятки садово-паркового мистецтва та пам’ятки природи.

Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» здійснюється з 2008 року.

Мета проекту, що розрахований на 4 роки - забезпечити збереження біологічного різноманіття природно-заповідного фонду України з особливою увагою до природоохоронних територій (ПТ) глобального, національного чи регіонального значення.

Завданням проекту є зміцнення фінансової стійкості та інституційного потенціалу системи природоохоронних територій України. Рішенням цього завдання є введення в дію механізмів отримання доходів природоохоронними територіями з метою доповнення бюджетних дотацій, та вдосконалення системи управління ПТ.

Детальніше про діяльність проекту: www.pzf.org.ua

Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, за тел. (+8044) 287-51-33 або електронною поштою: olena.semenova[at]undp.org.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!