Закарпатські регіонали підминають під себе мисливські угіддя краю

Приклад депутата облради Михайла Лакатоша свідчить: якщо хтось стає на заваді реалізації апетитів місцевих посадовців, у тієї людини відразу з’являються проблеми з силовими органами.

4 вересня минулого року на сесії Закарпатської обласної ради було надано громадській організації «Мисливський клуб «ГУБЕРТ» у користування терміном на 25 років мисливські угіддя площею 3077,5 га. Зокрема, до цього нікому невідомий «Губерт» отримав 2252,5 гектарів земель лісового фонду ДП «Берегівське ЛГ» та 825 гектарів сільськогосподарських земель за межами населених пунктів.

Найцікавіше, що членами зазначеного мисливського клубу є голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида та депутат обласної ради Степан Деркач (фракція Партії регіонів). Це підтверджує витяг з Єдиного реєстру громадських формувань.

Отже, нашим мисливцям з високих кабінетів дістався досить ласий шматок на межі Берегівського, Мукачівського та Іршавського районів.

Зроблено це було без погоджень від сільських рад, на території яких розмістилися угіддя нової громадської організації.

Межі угідь пролягають біля автодоріг Берегово-Іршава, Кідьош-Мужієво, Берегово-Затишне – поруч із селами Берегуйфолу, Кідьош, Великі Береги, Мужієво, Макарове (Мукачівський район), Горбок (Іршавський район) та навколо самого Берегова.

Отже, мешканці Берегова та Берегівщини самі ще не знають, що практично опинилися у пастці. Адже тепер вони щодня ризикують потрапити під кулі у лісі, в який раніше могли пройти без проблем. І хто знає – чи не спіткає когось з них історія, що сталася з нещасним, якого підстрелила замість дичини мисливська «орда» на чолі з колишнім нардепом Лозинським?

Цікаво також, що у структурі держпідприємства «Берегівське лісове господарство», який став центром для полювання закарпатських високопосадовців, знаходиться мисливське лісництво «Нове Село» (поблизу села Берегуйфолу). Це територія у 1475 гектарів, яка обгороджена парканом-сіткою. Саме тут з 1996 року розводять «червонокнижну» дичину – карпатського оленя та європейських ланей. Зокрема ланей нараховується нині 130 особин, а оленів – 18 голів. Неподалік облаштований і «мисливський» будиночок – насправді добротний двоповерховий будинок з кімнатами-номерами у стилі «люкс». Саме сюди, як подейкують місцеві, неодноразово приїздили розважатися високі чини не лише з області, а й з Києва. А у 2004-му саме з Берегівського держлісгоспу привезли шість карпатських оленів, сім ланей та п’ять косуль у господарство, поблизу дачі Віктора Медведчука, яка побудована біля Жденієва на Воловеччині.

Дивує й той факт, що Берегівське районне товариство мисливців та рибалок добровільно відмовилося від значної частини своїх угідь на користь «Губерта». Кажуть, не відмовитися від угідь на користь останнього мисливці просто не могли, адже всім було відомо хто саме є членами клубу «Губерт».

Директор ДП «Берегівське ЛГ» Михайло Лакатош якось зазначив у інтерв’ю газеті «Берегово»: «Наша мета – виростити цю красиву тварину і без втрат переселити на Полісся, Поділля, в Галичину... Приміром, два десятки голів 2004 року передано в лісгоспи Київщини». А тут спокійно передає мисливській фонд клубу «Губерт», зокрема – 20 голів ланей європейських, закуплених за кордоном (близько 800 доларів за голову). Що з іншими 110 особинами, виведеними вже у господарстві, мовчок. Так державне майно просто взяли і передали практично в приватні руки.

Губернаторський клуб «Губерт» отримав також погодження від берегівської влади (міської та районної) користуватися 825 га сільськогосподарських земель в урочищі «Чере-Лангодар», які належать відомими винним підприємствам та зокрема радгосп-заводу «Берегівський».

Що ж, не варто дивуватися, якщо незабаром більша частина лісів Берегівщини буде обгороджена парканом, на яких з'являться таблички «Приватна власність» та вишки з охоронцями.

А поки в мисливських угіддях клубу «Губерт» на Берегівщині можна вже полювати без обмежень. Щоправда, за чималі гроші. На сайті huntingukraine.com у червні 2012 року з’явилася об’ява: «Запрошення на полювання». Зокрема, полювати тут дозволяється на кабана-самця та молодняк (з 1 вересня 2012 року) у супроводі єгеря з вишки. Мисливський тур розрахований на 3 дні і коштує 2300 грн. Вартість трофею (шкіра + м’ясо + ікла) оплачується в залежності від ваги. Зокрема кабан вагою 90-130 кг – коштує 3000 грн. У разі відстрілу звіра в перші два дні полювання – надається бонус, а саме полювання на фазана з лягавою. Також з 1 вересня дозволяється полювання на самця лані (тур на 3 дні – 2800 грн.). Здобутий трофей – рога оплачуються окремо: до 1,5 кг. – 3000 грн., до 2,5 кг – 3000 грн., до 3.0 кг – 5000 грн., більше 3,0 кг – 9000 грн.

Мисливський тур на 5 днів коштує 4100 грн. А на один день – 1000-1200 грн.

Цікаво, що проживання пропонується на базі отеля-ранчо «Золота гора», який як відомо належить родині губернатору Закарпаття Олександру Ледиді. Тут номер «люкс» коштує 850 грн. (добу); «апартаменти» – 1050 грн. (за добу); бунгало (французьке ліжко, два окремі ліжка) – 470 грн. Контактна особа – Байко Михайло Теодорович.

Схоже, нічогенький бізнес виходить за народні гроші.

І ще один цікавий нюанс, який виник буквально напередодні виборів: на екс-директора ДП «Берегівське ЛГ» Михайла Лакатоша, обласного депутата від Партії регіонів, виключеного з політичної сили нещодавно, було відкрито кримінальну справу.

За інформацією прес-служби прокуратури, за зловживання службовим становищем та розтрату державного майна на суму 90 тисяч гривень.

Натомість, у кулуарах будівлі на площі Народній в Ужгороді не для кого не є секретом, що проблеми у Лакатоша розпочалися саме через небажання посприяти у передачі угідь у приватні руки. Через це він втратив і партквиток, і роботу, і мусить відповідати на запитання слідчих.

Орест Зуб, mukachevo.net

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!