Закарпатські браконьєри прикриваються дітьми та пенсіонерами

Незважаючи на заборону знищення шафрану Гейфеля, який занесений до Червоної книги України, купити його в ці дні не складає жодної проблеми для ужгородців. Переважно діти та пенсіонери пропонують невеличкі букетики цих квітів по 4-5 гривень скрізь по обласному центру, ніскільки не лякаючись патрулів міліції, що бродять неподалік.

Як розповів Мукачево.нет доцент кафедри лісівництва УжНУ Андрій Мигаль, шафран Гейфеля привозять у ці дні з найтеплішого, Виноградівського району підприємці-браконьєри просто каміонами. Там, на Чорній горі, ця заповідна рослина росте досить буйно і ділки ні на мить не задумуються про заборону її знищення. Аби уникнути штрафів та покарання, весняні крокуси підприємці роздають для продажу непідсудним: дітям та пенсіонерам. Тобто, теоретично міліція може притягнути до відповідальності стареньку продавщицю червонокнижними крокусами, але тяганина триватиме довго і старенька покарана не буде. «Більше того, -- каже науковець, -- були факти, коли ці крокуси у валізах вивозили до Угорщини і продавали там. Правда, там продавці попаалися. Угорська поліція оштрафувала їх, незважаючи на те, що рослини були зібрані не на території Угорщини».

А ми додамо невеличку довідку: Продавати первоцвіти забороняється відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). За продаж рослин накладається штраф від 17 до 136 грн. Тому при продажу «червонокнижних» рослин із людини стягується компенсація за кожну рослину та накладається штраф за факт продажу.

У попередні роки закарпатські правоохоронці оголошували операцію «Первоцвіт», однак, вона була формальною. Нікого, ймовірно, так і не було покарано. В усякому разі, за останні роки не було жодного гучного і показового штрафу чи іншого покарання для браконьєрів. А шкода. Ймовірно, хоча б це могло зупинити скажене нищення унікальних квітів Закарпаття.

Джерело: mukachevo.net

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!