З 1 січня вирубку лісів у Карпатах буде обмежено

Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою встановлюються спеціальні умови вирубки лісів у Карпатах. Ця постанова істотно обмежує площу гірських ділянок лісу, що вирубуються. У Держкомітеті з лісового господарства не приховують, що поява цього документа продиктована наслідками липневого паводку в західних районах країни, коли однією з причин повені називали несанкціоновану вирубку лісів. Водночас екологи думають, що вжитих заходів недостатньо й вирубка лісів у Карпатах взагалі повинна бути заборонена, повідомляє «Кореспондент».

Як йдеться у повідомленні, текст прийнятої урядом постанови №929 «Правила вирубки головного користування в гірських лісах Карпат», що набуде чинності з 1 січня 2009 року, говорить, що суцільна вирубка й площа ділянок, що вирубуються, у Карпатах будуть істотно обмежені, а положення загальних правил вирубки головного користування в лісах України, що дозволяють широку системну вирубку, не будуть поширюватися на ліси в Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській і Чернівецькій областях.

Зокрема, якщо за чинними в Україні правилами, дозволена вирубка до 40–50% дерев на 1 га лісу, то для карпатських лісів цей показник буде становити не більше 30%. Відповідно до нового документу, у випадку здійснення суцільної вирубки ширина лісосіки не повинна перевищувати 50 м.

При цьому кінцева вирубка може проводитися тільки при наявності життєздатного молодняку, кількість якого на 1 га повинна становити в дубових лісах – не менше 10 тис. штук, букових – 15 тис., хвойних – 12 тис. У букових та ялівцевих лісах молодняк повинен досягати висоти 1,5 м. Варто зазначити, що правила вирубки головного користування для лісів України допускають ширину просіки до 250 м, а висота молодняку в букових і ялівцевих лісах повинна становити не менше 0,5 м.

Нагадаємо, що саме вирубку лісів називали екологи головною причиною літньої повені на Прикарпатті. У результаті проливних дощів у західних регіонах країни тоді загинуло, за попередніми даними, 30 осіб, виявилися затопленими десятки тисяч житлових будинків.

zik.com.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!