Юні екологи з Радехова підготували фільм про охорону довкілля

Далеко за межами Радехова відомі природоохоронні  акції місцевого учнівського екологічного клубу «Еко-Лайф». Щороку юні природоохоронці вибирають для себе головну тему, що є предметом цілорічної турботи. Зокрема, минулого року вони взялися за дослідження екологічного стану унікального природного об’єкту — Головного Європейського вододілу, що проходить саме по околиці райцентру. Скільки цікавого учні дізнались!

А почалося все  з уже історичного краєзнавчого нарису колишнього народного вчителя з Радехівщини Якова Микулаєвича «Опис географічно-статистичний повіту Кам’янецького», що побачив світ 1849 року. Виявляється, після того ніхто так системно й комплексно не описував нашу місцевість. Тож перше, що зробили учасники «Еко-Лайфу», — це підготували декілька інформаційних брошур та буклетів з інформацію про Головний Європейський вододіл та його екологічне становище. Для цього довелося «розбігтися» по державних інституціях, архівах, звернутися до краєзнавців та посидіти в бібліотеці. А головне — здійснити декілька краєзнавчих походів. Коли ж побачили, що деякі куточки рідної природи просто знемагають від сміття — засукали рукави та назбирали декілька вантажівок непотребу. А у всесвітній День прибирання Землі звернулись з інформаційною листівкою чи не до кожного громадянина міста із закликом подбати про чистоту природи.

Чимало добрих справ вдалося зробити, у деяких із них юні природолюби сподіваються на підтримку районної влади. Так, громадськість району й науковці підтримали ідею встановлення на узбіччі дороги Львів-Луцьк поблизу Радехова інформаційного щита «Головний Європейський вододіл». Влада пообіцяла це зробити.

Для того, щоб  підсумувати свою роботу, учасники «Еко-Лайфу» в передноворічні дні провели в міському краєзнавчому музеї підсумковий круглий стіл з обговорення економічних проблем вододілу. І те, що до учнів завітали журналісти, громадські активісти, краєзнавці, представники місцевої влади та навіть науковці зі Львова, — свідчення визнання якості й важливості діяльності «Еко-Лайфу». Допізна в стінах музею тривала дискусія, обмін думками. Що важливо — тема охорони рідної природи більше стурбувала присутніх, ніж така надокучлива політика.

А ось у середині січня вся громада Радехівщини мала змогу «в картинках» побачити весь доробок юних екологів. Місцева  ТРК «Радехів» у співпраці з «Еко-Лайфом» випустила краєзнавчий  фільм «Екологічна ситуація Головного Європейського вододілу поблизу міста Радехів». Нагадаємо: це вже другий фільм екологічного спрямування, який готують учні разом з дорослими. Перший — про збереження річки Острівки, навіть був відзначений на фестивалі «Пізнай Україну». Зимовими вечорами цікаво подивитися на розвиток природи від весни до пізньої осені, пригадати дзюркіт струмків та зелений моріг берегів. Є у фільмі й багато неприємних прикладів неналежного, а часом і варварського, ставлення до природи.

Попереду  в юних екологів нові плани. Усім своїм прихильникам вони роздали своєрідні екологічні календарики. Тепер уважно стежать за зимовою, немов би сонною, природою, особливо — за водними об’єктами. А сніг, що зараз вкрив землю, радує їх — буде життєдайна весняна вода. Адже в поточному році вони розпочинатимуть інформаційну «Школу доброї води».

Джерело: Комітет екологічного порятунку України

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!