ЄБРР не фінансуватиме Канівську ГАЕС

dniprogidroenergo_log.jpgПрес-реліз, Київ, 18.05.2008

ЄБРР не розглядатиме можливість фінансування проекту будівництва Канівської гідроакумулюючої станції. Про це повідомили співробітники банку на Щорічному форумі Європейського банку реконструкції та розвитку, що проходить в Києві. Національний екологічний центр України неодноразово звертав увагу ЄБРР на екологічну та соціальну небезпеку, пов'язану з побудовою Канівської гідроакумулюючої електростанції та підкреслював недоцільність такого проекту для розвитку енергетичного сектору України. Ірина Головко, національний координатор, сказала: «Ми вітаємо таке рішення ЄБРР і раді бачити, що банк поділяє позицію української громадськості щодо будівництва ГАЕС в Україні. Це у черговий раз підтверджує, що Канівська ГАЕС країні дійсно не потрібна.»

У листі, отриманому від ЄБРР зазначається: «За взаємною згодою, Канівську ГАЕС було викреслено з переліку проектів, включених до програми взаємодії  банку з урядом. Існують інші проекти, що потребують невідкладного втручання міжнародних фінансових установ.»

Раніше Всесвітній банк вирішив не розглядати фінансування проекту добудови Дністровської ГАЕС – аналогічного проекту, що є частиною сумнівної «Енергетичної стратегії України до 2030 року».

У листопаді 2007 року Національний екологічний центр України провів дослідження про можливі наслідки будівництва Канівської ГАЕС. Воно довело, що проект будівництва Канівської ГАЕС не лише включає сумнівні економічні розрахунки, але й гарантовано призведе до низки екологічних та соціальних проблем. Місцевому населенню доведеться зіштовхнутися із проблемою підтоплення сіл та сільськогосподарських земель навколо пропонованого місця будівництва. Також можливі  непередбачувані зміни рівня води у колодязях, і, як наслідок, проблеми з питною водою. Ті декілька заходів по зменшенню негативного впливу на навколишнє
середовище, що розроблені у зв’язку із проектом, є надзвичайно слабкими та майже не дають гарантій безпеки та комфорту людям, що мешкають поблизу.

За додатковою інформацією звертайтеся до:

Ірина Головко,
Моб. 8 050 6476700
Тел. 8 044 5070617
[email protected]
www.necu.org.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!