Через дерибан Ялтинського заповідника Ялту можуть позбавити статусу курорту

Ані натівський чобіт, ані Бандера з УПА, ані українізація настільки не наносять шкоди Криму, як місцеві проросійські дерибанщики землі та іншого нерухомого майна. Ялтинська мерія хоча заграбастати 300 га заповідника, що позбавить місто статусу курорту. Отже зменшить приток туристів.

Один з найбільших заповідників Криму - Ялтинський гірсько-лісовий - може втратити 330 гектарів своїх земель. Цю ділянку керівництво Ялти має намір включити в міську територію.

Днями місцеві депутати затвердили схему Генерального плану літньої столиці, згідно з якою її територія збільшиться з 1770 до 2200 гектарів. У зв’язку з цим Головному управлінню містобудування та архітектури доручили розробити проект землеустрою щодо встановлення нових кордонів.

Головний архітектор Ялти Володимир Івженко розповідає, що технічну роботу над проектом планують завершити вже цього року. "Потім документи повинні затвердити міська рада та центральні органи влади Криму. На завершення за них буде голосувати Верховна Рада України, і є велика ймовірність, що парламент нас підтримає ".

За словами директора ТОВ "Кримський інститут екології та проектування" Івана Шевчука, який займався розробкою документації, нічого страшного в тому, що в заповідника заберуть землю, немає. "На сьогоднішній день у нього не існує кордонів, як і в самого населеного пункту. Ніхто не забороняє включати заповідну територію до складу міста. Ми зробили необхідні розрахунки, які потрібні для розвитку Ялти до 2030 року. Населений пункт повинен мати 50% озеленення своїй території, якщо цього немає, то місто не можна вважати таким. У нас же менше 20% ".

У науковій установі запевняють: заповідник увійде до складу міста з наявним статусом, відвідування людей в ньому буде обмежена, а будь-яке будівництво на території не планується.

Мешканці Ялти в благих намірах влади не впевнені. "Ви не знаєте про подальшу долю заповідника? Роздадуть землю депутатам, ті продадуть її за мільйонні бариші. Власники забудують ділянки особняками. Коли хоч що-небудь у нас робилося на благо? " - вважає мешканка Ялти Тамара Гавриліаді.

Кримські екологи теж не довіряють чиновникам. "У нас є сумніви, знаючи технології і апетити людей, зацікавлених в отриманні землі. Якщо вони змінять статус з заповідника на національний парк або територію паркового мистецтва, то почнеться активне будівництво. Потрібно продумати механізми громадського контролю", - повідомив голова асоціації "Екологія і світ" Віктор Тарасенко.

Джерело: gazeta.ua

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!