Ялинка на Хрещатику буде штучною – з 2008 року

4 грудня відбулося засідання Комісії Київради з питань екологічної політики. На засіданні розглядалася низка питань щодо відведення земель під забудову, а також питання, підняте Дружиною охорони природи «Зелене майбутнє» - про встановлення на Хрещатику головної ялинки України, що має складалася, на думку природоохоронців, зі штучних дерев.

Питання забудови стосувалися передусім території селища Чапаївка та урочища Володарське.

Було ухвалено рішення затвердити план детальної забудови села Чапаївка – із значними зауваженнями. Вони стосувалися передусім того, що частина території, що планується під забудову, Указом Президента відведена під створення Національного парку «Голосієво». Під час обговорення було заявлено, що «підтвердження [даного факту] згідно чинного законодавства відсутнє». Голова комісії Аналой Коваленко підтвердив, що вилучення такої кількості земель земельного фонду не є прерогативою Київради. Йдеться про десятки гектар лісу першої категорії на території Конча-Заспинського лісопаркового господарства». Було заявлено, що «жоден чиновник не може взяти на себе відповідальність перевести ці землі у категорію земель, що підлягають забудові. Це буде політичне рощення Київради».

На засіданні були присутні та виступили представники схвильованої громадськості селища Чапаївка, що вимагають дотримання їхніх прав на землю.

До цього часу жодна компетентна установа міста Києва не може дати чіткої інформації, чи входить частина лісів поблизу Чапаївки, що пропонуються під приватні забудову, до Нацпарку «Голосієво». Це черговий раз було підтверджено на засіданні Комісії.

Проектантами забудови заплановано прокласти просіку через землі лісового фонду, які відріжуть частину зелених насаджень. Існують побоювання, що це призведе до поступової забудови «відрізаних» площ.

Довідка. Урочище Володарське, за словами проектантів - нині болото в чистому вигляді. За 400 років існування поруч селища Чапаївка забудова туди так і не дійшла.

Указ Президента про створення Нацпарку "Голосіївський" був підписаний 31 травня цього року. Текст Указу можна прочитати тут.

З 2008 року Київ прикрашатиме штучна ялинка

Комісією було схвалено пропозицію Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» використати не живі дерева, а штучні на основі існуючого каркасу святкової ялинки на головній площі столиці. Голова комісії А.Коваленко заявив, що оскільки рішення про закупівлю дерев в цьому році вже прийнято та виділені відповідні кошти, комісія запропонує Київраді встановити штучну ялинку в грудні наступного року.

Таким чином, природоохоронна громадськість досягла певного успіху у кампанії прости встановлення живої ялинки, що розпочалася в листопаді цього року. Щоправда, з відстрочкою на один рік.

 
Автор

Природа України – це спроба створити унікальний інтернет-ресурс, який би став епіцентром інформаційного середовища у сфері охорони природи та екології; виконував би роль головного новинарного та енциклопедичного джерела для всіх, хто небайдужий до своєї рідної української природи та землі; об’єднав би усіх зацікавлених та задіяних у сфері охорони довкілля у своєрідну соціальну мережу та став би осередком проведення всеукраїнських кампаній на захист природи ...далі



Приєднуйтесь!